Szent Márton Újborfesztivál és Libator

November 12-én és 13-án családi programok sora várja a Szentendrei Skanzenbe látogatókat, ahol a Márton napjához kötődő szokások mellett újborok és finom ételek kerülnek a középpontba.

A néphagyomány szerint a gazdasági évet, a szántóföldi teendőket november 11-e, azaz Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka, s ezzel párhuzamosan a kalákában történő, vidám munka a házakban. Márton-napon kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. Úgy tartották a régiek, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. Márton-napon kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint, aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!

A Skanzen kétnapos Szent Márton-fesztiválja gondoskodik arról, hogy a látogatók elkerüljék ezt a fenyegetést: a fogadóban ínycsiklandó libaétkeket tálalnak, a portákon pedig előkerülnek az ősz csemegéi, a sült alma, a tök, az illatos sült gesztenye. Az ínyencségek leöblítésére a fedett, fűtött sátorban családi pincészetek egész sora kínálja kézműves újborait.  Miközben a minőségi nedűk kóstolója zajlik, a fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők, a közönségnek bőven van része muzsikában, népmesében, néptáncban.

A tollfosztóban a látogatók a finom meleget árasztó kemencék és kályhák mellett bekapcsolódhatnak az őszi társas munkákba, és részük lehet a szántóföldi munkák lezárulását követő kedélyes hangulatban. Miközben jár a kezük, az asszonyok a nyelvüket sem pihentetik, hanem kacagtató történetekkel, tréfás dalokkal szórakoztatják a hallgatóságot.

A gyermekek az őszhöz és a libához kapcsolódó kézműves foglalkozásokon élhetik ki alkotóvágyukat, az izgalmas mesterség-bemutatók pedig a felnőttek számára is sok érdekességgel szolgálnak. A programot mindkét este fergeteges őszbúcsúztató koncert és tánc zárja.