Öt budapesti étterem, amelyekre érdemes figyelni

A tavalyi év sűrű volt budapesti étteremnyitások szempontjából: nemcsak a street food piacán látható bővülés, hanem új bisztrók is egyre nagyobb számban jelennek meg.

A tavalyi évben több különleges étteremmel bővült a főváros, ilyen volt például a bisztrókonyha és a fine dining határmezsgyéjén mozgó Tama Budapest, a molekurális gasztronómia elvén haladó NANO, neves séfek ételbárjai – Beszálló, Házi/Állat -, és persze nem maradhat le a listáról Jamie Oliver budapesti étterme, a Jamie’s Italian sem.
A szakemberek az év legfontosabb nyitásai közül a következőket emelték ki.

Fáma

A 2017-es év egyik legjobban várt étteremnyitása Huszár Krisztián nevéhez fűződik, aki az elmúlt években számos budapesti topkonyhát (MÁK, ZONA, Konyha) vezetett. Tavaly úgy döntött, saját helyek nyitásával folytatja karrierjét: a Madách téri Beszálló után hamarosan fine dining étterme is elindul az Attila úton. Ez lesz a Fáma, aminek alapja a magyaros-ázsiai ízek fúziója, a tervek szerint elegánsan, mégis lazán, és mindig változó szezonális kínálattal.

Séf Asztala

Rántott hús és világbéke – hirdeti a február második hetében nyílt Séf Asztala pultján. Az étterem a Westend ételudvarában nyílt, a konyhafőnök pedig Wolf András, aki eddig a New York kávéház és a Salon étterem séfje volt. Egy pláza, mint helyszín és egy topséf, mint konyhafőnök sokak szerint meglepő párosítás, az ételkínálat azonban ehhez a környezethez igazodik: kolbász, rántott húsok (többféle húsból és panírból), desszertnek pedig igazi burgonyás nudli.

 

Stand25

Hasonlóan meglepő vállalkozás többek szemében Széll Tamás és Szulló Szabina új étterme, a Stand 25. Széll Tamás a Bocuse d’Or szakácsversenyre való készülés miatt hagyta ott a Michelin-csillagos Onyx éttermet tavaly nyáron, és most önállósodott. A helyszín a Hold utcai piac földszintjén található stand. A piacon nyílt étteremben igazi magyar konyhát vezetnek, minőségi hazai alapanyagokkal és fogásokkal, megfizethető áron.
 

Dobrumba

Február elején nyitott a Dobrumba nevű étterem (a név a Dob és a Rumbach Sebestyén utcák nevéből áll össze), amely a közel-kelet és a mediterráneum ízeit idézi, egy amerikai stílusú ételbárban. „Atlasztól Ararátig, Boszporusztól Gibraltárig” – ezt a szlogent hirdeti az étterem Facebook-oldala, kifejezve a képviselt kulináris koncepciót. A gasztroszakértők által hiánypótlónak kikiáltott étterem konyhafőnöke Berényi András, akinek ételeivel legutóbb az Urban Tigerben találkozhattunk.

 

Márga Budapest

Bár 2016 végén nyílt meg, az idei évtől kapott nagy figyelmet a Márga Budapest (a híres csopaki bisztró budapesti testvére). A VII. kerületi Székely Mihály utcában nyílt bisztró a vidéki és a városi elemeket ötvözi, ahol bérelt helye van a balatoni termelői sajtoknak, boroknak és más hazai alapanyagoknak. A hely társtulajdonosa és házigazdája a MÁK Bistróból is ismert Deli János, aki a Márga Bisztró fővárosi egységébe hozza magával az újhullámosan magyaros, laza fogásokat, Horváth Ákos séffel karöltve.

Forrás: portfolio.hu