A vitaminok nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásában, ezért a szükséges mennyiséget a téli időszakban is biztosítani kell a szervezet számára.
Mivel a hidegebb, párás időszak számos vírus terjedésének kedvez, a megterhelt immunrendszer vitaminszükséglete is megemelkedik. Bár mindegyiknek fontos szerepe van, elsősorban a vízben oldódó vitaminok fokozott bevitelére érdemes odafigyelni. Kiváló téli vitaminforrások lehetnek a káposztafélék, a gyökérzöldségek – fekete retek, cékla, sárgarépa – a hagymafélék, a száraz hüvelyesek, a gyümölcsök közül a sütőtök, déligyümölcsök, alma, a gránátalma, a téli körte, a szárított gyümölcsök (cukortartalmuk miatt óvatosan!), az olajos magvak, a gyógynövények közül pedig nem utolsó sorban a csipkebogyó mind-mind hozzájárulhatnak a megfelelő vitaminbevitelhez.
A téli hónapok során az immunrendszer erősítése, a légúti fertőzések megelőzése, valamint a sebgyógyulás elősegítése érdekében megfelelő mennyiségű antioxidáns hatású C-vitamin fogyasztása javasolt. Ennek a vitaminnak fontos szerepe van a kollagén termelésben, mely az elsődleges védelmi vonal, a bőr egészségéhez nélkülözhetetlen. Ha táplálkozással nem tudjuk a szervezetbe juttatni, természetes C-vitamin-készítményt válasszunk, amelyben a tiszta aszkorbinsavval ellentétben jelen van minden olyan kísérőanyag, amely hatékonyabbá teszi a szervezet számára a C-vitamin hasznosítását.
Miből fogyasszunk többet? Mindemellett természetesen az A-, B-, E- és D-vitaminok pótlása is nagyon fontos.
A cikk folytatásához lépjen tovább a Termalfurdo.hu oldalára>>