Ezek az alapanyagok szélsőséges időjárási körülmények között is jól termeszthetőek otthon, beltartalmi értékük is kedvező, és termesztésükkel, fogyasztásukkal a biológiai sokféleség is növelhető – olvasható az MMOnline oldalán.
Az alapítvány szakértőkkel (mezőgazdászok, biogazdák, ökológiai kutatók és dietetikusok) való egyeztetés után egy hét terményből álló listát állított össze. Így a jövő szuperfoodjai közé tartozhat majd a cirok, a kender, a homoktövis, a porcsin, a csicseriborsó, az édesburgonya és a köles.
Ha elsőre inkább nem otthon kísérleteznénk ezekkel az alapanyagokkal, a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermekben, kávézókban és cukrászdákban bele is kóstolhatunk a jövő ízeibe.
Budapesten a Herbarban csicseriborsós, a Fourbitesnál csicseriborsós és édesburgonyás, a The Planteenben és a KIOSK-ban köleses és csicseriborsós, a La Mimosában és a Leoban homoktövises, a zebegényi Natura Hill naponta változó menüjében esetenként porcsinnal, kölessel és csicseriborsóval készült étellel is találkozhatunk.
A sornak még nincs vége, a miskolci Süt a nap vegán bisztróban ciroklisztből készült péksüteménnyel, csicseriborsóból, édesburgonyából készült és kenderes fűszersóval ízesített fogásokat kóstolhatunk, a székesfehérvári Hatpöttyös étterem napi menüjében is felbukkannak a kampányban szereplő alapanyagok, a kétheli Lokal47 pisztrángot párosít homoktövissel, a pécsi Reggeliben pedig környékbeli csicseriborsóból és tökmagból készül a humusz.
Az egy hónapos kampány július 13-án indult, a receptekért, információkért, ötletekért érdemes követni a Felelős Gasztrohős Alapítvány közösségi oldalait.
Forrás: turizmus.com