Zöldülő sziget Budapest szívében - Crowne Plaza Budapest

A Crowne Plaza Budapest már hosszú ideje részt vesz az InterContinental Hotels Group (IHG) Green Engage programjában a szálloda fenntartható működésének folyamatos fejlesztése, monitorozása érdekében.

A fenntartható üzemelést támogató kezdeményezések, tevékenységek és folyamatok terén a szálloda munkatársainak oktatására is kiemelt figyelmet fordítanak, az elért eredményeket pedig rendszeresen megosztják a szálloda partnereivel. A Green Globe a közelmúltban egy tanúsítvánnyal ismerte el a Crowne Plaza Budapest fenntarthatóság irányába mutató eredményeit, és a szállodában zajló folyamatokat, kezdeményezéseket dokumentáló Fenntarthatósági Menedzsment Jelentését.

A Green Globe auditora által végzett független és helyszíni vizsgálat megerősítette, hogy a jelentésben összefoglalt intézkedések megfelelnek a Green Globe nemzetközi szabványának a fenntartható turizmusra vonatkozó iránymutatásaival és kritériumaival. A szálloda menedzsmentje és az ellenőrzésben részt vevő személyzet egyúttal útmutatást is kapott a folyamatok további fejlesztéséhez.

A Crowne Plaza Budapest a Green Engage rendszer segítségével követi, kiértékeli és folyamatosan csökkenti energiafelhasználását, az eddigi 10%-os csökkentést a szálloda gépészeti modernizálásával sikerült elérni. Az elmúlt két év során lépcsőzetesen lecserélték a régi hűtőgépeket és 2023-ban az egyik fűtőberendezés cseréjére is sor került. A hulladékcsökkentés területén is jelentős előrelépést tett a szálloda: a felesleges éttermi maradékok elkerüléséhez minden menüre bevezettek egy adagellenőrző rendszert, az összegyűjtött élelmiszer-hulladékot a takarmányozás területén, a használt étolajat pedig szűrést követően főként a biodízel iparban hasznosítják. A nem újrahasznosítható hulladék-anyagokat tömörítik, ezzel csökkentve a heti hulladékgyűjtések számát, és igyekeznek olyan beszállítókkal együtt dolgozni, akiknek fenntarthatósági törekvései összhangban vannak a szállodáéval.

A Crowne Plaza Budapest jelentős zöldfelületével kiemelkedik a fővárosi szállodák sorából: három teraszát virágok, füves rész, fák, bokrok és fűszerkert ékesíti, a birsalmafákról szüretelt gyümölcsökből pedig lekvár és sajt készül, melyeket a desszertekhez is felhasználnak.
A Hotels for Trees Alapítvány tagjaként a Crowne Plaza Budapest a zöldebb szállodák sorát igyekszik gyarapítani, és vendégeit is a fenntarthatóságot célzó életmódra ösztönzi.