XXII. Savaria Történelmi Karnevál

Az augusztus 24-27 között megrendezett Savaria Történelmi Karnevál országosan egyedülálló rendezvényként a katonai hagyományőrzők legnagyobb időtávot felölelő hazai „találkahelye”.

A római kori harcászatot és katonaéletet megidéző legionárius csapatok, a testi épségüket nem kímélő rettenthetetlen gladiátorok, a fegyvereikkel mesterien vívó kora és késő középkori lovagok, valamint az őseink életmódját és harcászatát megidéző magyar hagyományőrzők a korhűség mellett a tanítva szórakoztatás jelszavát tűzték zászlajukra.

A Karnevál leglátványosabb, legegyedibb programja a hagyományőrzők és mutatványosok péntek és szombat esti felvonulása, mely során közel ezer jelmezes vonul végig a belváros utcáin látványos produkciókkal fűszerezve a várakozás perceit.

Ha a látogató – a legionáriusok és gladiátorok bemutatói után a városlakókhoz hasonlóan – tógát-tunikát öltött, római polgárként indulhat felfedezni a régmúlt átörökített értékeit és napjaink legcsillogóbb kultúrkincseit. Komoly- és könnyűzenei koncertek, ismeretbővítő és szórakoztató előadások, autentikus életmód-bemutatók, páratlan gyermekprogramok, orientális táncbemutatók kínálnak egyedülállóan gazdag és színes választékot.

A hegy leve, a hordó aranya és a gasztrokülönlegességek szerelmeseinek ígér egyedülálló kulináris élményt a Borok Utcája, a Sörtér és az Öreg Város Vásárának kínálata. A középkori forgatagot megidéző vásárban emellett kézműves remekek, különleges vásárfiák és mesterségbemutatók nyújtanak enyhülést a programkavalkádban megfáradt karneválozónak.

Pénteken és szombaton 19.00 órakor, a lemenő nap fényében indul a menet a Történelmi Témaparktól. Többszáz jelmezes idézi meg a város és a régió történelmét Szombathely belvárosának utcáin. Az impozáns menetet mutatványosok, gólyalábasok, dobosok, zenészek, rengeteg tűznyelő és tűzfújó Európa számos szegletéből, valamint zászlóforgatók tarka-barka serege teszi még emlékezetesebbé. A jelmezes felvonulás megtekinthető a város több pontján felállított lelátókról is. A lelátók csak érvényes jegy birtokában vehetők igénybe.

Tógába bújva vagy más történelmi maskarát magunkra öltve, családosan vagy baráti társasággal vethetjük bele magunkat ismét a város legnagyobb rendezvényének eseményeibe.

Ha idén nyáron kizökkentenéd a múló időt, itt a helyed! Szombathely, Nyár, Karnevál – újra Téged vár!

A karnevál programja itt olvasható>>