Újabb foglalási hullám várható

Újabb foglalási hullámot és rekordot prognosztizál a Szállás.hu

Tovább nőhet a szállásfoglalások száma, akár a 2019-es szezonnál is telítettebb nyarunk lehet: ugyanis az 5,5 milliós oltottsági szint újabb lazításokkal jár. Nem kérik már a védettségi igazolványt a hazai szállásadók sem.

A Szallas.hu friss felmérése szerint a válaszadók 42 százaléka már foglalt, 36 százaléka még ugyan nem rögzítette szálláshely-választását, de tervezi a nyaralást. 12 százalékuk még bizonytalan, 6,6 százalék már vakációzott és csupán 4 százalék nyilatkozott nemleges válasszal.

A többség még mindig inkább a belföldi nyaralást tűzte ki, de 18 százalék tervez itthon és a határon túl is vakációzni.

Aki viszont külföldre megy, körükben Horvátország (42%), Törökország (11,4%), Görögország (11,4%) és Montenegró (5,7%) a legkeresettebb úti célok. A horvát tengerpartra igyekvők körében Dalmácia és a Kvarneri-térség vonzza idén a legtöbb magyart.

A felmérés arra is kitért, mit gondolnak a vendégek az áremelésről. Háromból két válaszadó szerint várható volt és számítottak is rá, csupán 27 százalék sokallja és véli túlzónak. „Országos viszonylatban a szálláshelyeken átlagosan 11,5 százalékkal kerül többe egy éjszaka egy főnek, míg a Balatonnál 8% körüli a drágulás” – ismertette a részleteket Trepess Beatrix PR-menedzser.

Akciós ajánlatok, áhított úti célok és jól bevált helyek

A kutatás résztvevőinek harmada tavalyi nyaralásához képest magasabb színvonalú szolgáltatást keres. Míg tavaly a Szallas.hu nyári foglalásainak 0,42 százaléka volt all inclusive, idén már 1,09 százaléka, és 2020-ban 14,71 százalék tartalmazott félpanziós ellátást, míg idén már 17,35 százalékuk. A friss felmérés szerint kb. minden második válaszadó étteremben és /vagy büfében étkezik a vakáció alatt. Kevesebb lesz a hűtőtáskás vendégek száma, mint a korábbi években.

A pandémia hatására nem lett fontosabb a tisztaság, de csak azért, mert mindig is az volt a válaszadók szerint. Minden ötödik kitöltő számára vonzóbbá váltak a szórakozási lehetőségek, mint például a zenés vacsora vagy meccsközvetítés.

Csaknem a válaszadók harmada számára az ár, akció határozta meg az úti cél választását, ugyanennyien „bakancslistás” települést választottak, ahol még nem jártak.

A kitöltők 17 százaléka visszatérő vendég, számukra a szokás, saját tapasztalat volt a desztináció kiválasztásának mozgatórugója. Programok közül a strandolás (75%), a városnézés (70%), a kirándulás és túrázás (58%) és a wellness (51%) a legnépszerűbbek.

Bár a felmérés kitöltőinek kétharmada egyetért a védettségi igazolvány általi korlátozásokkal, a 5,5 milliós oltottsági szint elérése óta, szombattól már nem csak a plasztik kártyával vagy QR-kóddal rendelkezők foglalhatnak szállást, illetve látogathatják a fürdőket, éttermeket és szabadidős létesítményeket. Ez jó hír azok számára, akik a védettségi igazolvány meglétének hiánya vagy a vírustól való félelem miatt nem mertek eddig nyaralást tervezni.

A felmérés arra is kitér, hogy akik nem vakációznak a nyáron, közülük 45 százalék anyagi okokra hivatkozva tesz így.

Fotó: 123rf.com/ A válaszadók harmada számára az ár, az akció határozta meg az úti cél választását, ugyanennyien „bakancslistás” települést választottak

Forrás: turizmus.com