Új kiállítások a felújított Boldogkői várban

A  felújított boldogkői Alsóvárban, a pinceterekben új kiállítóterek nyíltak meg, amelyekben hiánypótló, eddig fel nem dolgozott témákat mutatnak be.

Elkészült a Vártörténeti bemutatótér, amely áttekintést biztosít a boldogkői vár négy fő periódusú építéstörténetéről és birtoklástörténetéről 1282-től kezdve, a kiállításon megismerhetjük Boldogkő egykori tulajdonosait.

A „Tűzben – vassal” című kiállítás az egyik legfontosabb várbeli mesterséget, a 15–17. századi boldogkővári kovácsműhely feladatait mutatja be: a fegyver- és páncélkészítő szerszámokat és munkafolyamatokat, a szerszám- és gazdasági eszköz készítés feladatait, valamint a patkolókovács feladatkört.

A Vártörténeti bemutatótérből nyílik egy most látogathatóvá kiépített „titkos alagútrendszer” – eredetileg az Alsóvárból a váristállóba levezető, sziklába vájt meredek járat. A boldogkői vár kiállítótereinek megújítása mellett elkészült egy 7 nyelvű, 14 állomásból álló visual guide idegenvezető-alkalmazás is, valamint a vár építéstörténetét bemutató 3D-rekonstrukciós film.

A Felsővár már korábban átadott Palotaépülete egy nagyléptékű belső átalakítással jelen projekt keretében visszanyerte eredeti középkori térszerkezetét, földszintjén és emeletén új kiállítások nyíltak.

A Palota emeletén az eredeti méretét, kialakítását visszanyert, hitelesen újjáépített boltozattal rendelkező lovagteremben (ebédlőpalotában) a vár 14. századi mindennapi életét ismerhetjük meg. Ugyancsak a Palotaszárny emeletén látható a várbeli konyha, valamint egy 14. századi életet megidéző, rekonstruált hálószoba. A Palota földszinti nagy termének egyik felében egy újonnan installált, hiteles páncél- és fegyverkiállítás nyílt meg.

A Palota földszinti nagy termének másik felében a boldogkői vár régészeti leleteit bemutató és értelmező kiállítás látható.

Forrás: Turizmus Online