Telefonközpontból szálloda

A fő­vá­ros egyik leg­na­gyobb mű­szaki em­léke a Jó­zsef te­le­fon­köz­pont a Hor­váth Mi­hály téren. 2007 óta üre­sen áll, de most új életre kel.

A fő­vá­ros egyik leg­na­gyobb mű­szaki em­léke a Jó­zsef te­le­fon­köz­pont pa­lo­tája a Hor­váth Mi­hály téren. Az im­po­záns épü­let 2007 óta üre­sen áll, de most új életre kel.

A Baross utca melletti Horváth Mihály téren Ray Rezső tervei szerint 1914-re épült fel Budapest második távbeszélő központja, bár műszaki berendezésével csak 1917-re készültek el. Az első a terézvárosi volt, ami most Merkúr Palota néven ismert. Amikor ott az előfizetők száma meghaladta a 21 ezret, nem halogathatták tovább az új központ felépítését. A József telefonközpontot 15 ezer előfizető ellátására tervezték, természetesen összekapcsolták a Teréz központtal is.

Az épületet 1919-ben és 1956-ban is erődnek használták. A főlépcsőház eredeti freskóiból már csak egy-egy részlet maradt fenn, és a lépcső tetejéről is eltűntek az eredeti kandeláberek, helyükre 1962-ben egy férfi- és egy nőalakot ábrázoló szobor került. Szerencsére az ablakok nagy része megmaradt, méghozzá az eredeti zárszerkezetekkel. Az utolsó, még MATÁV-os rotary központot 1999-ben kapcsolták le, az irodai részekből pedig 2007-re költöztek ki teljesen.

Mivel ez a környék legmagasabb épülete, a legfelső szintekről egyik oldalról a Citadellára, a Szabadság-hegyre és a Vár irányába, a másik oldalról a Horváth Mihály térre nyílik kilátás. Sajtóértesülések szerint az egykori telefonközpont jelenleg egy egyiptomi vállalkozás tulajdonában van, amely felújítás után apartmanokat és szállodát álmodott az épületbe.

Források: turizmusonline.hu, pestbuda.hu, fovarosi.blog.hu