Szent György-hegy hajnalig - sárkányok kíséretében

Már-már tradíció, hogy június első szombatján a Balaton-felvidék mesés szőlőhegye megtelik élettel, és egy napra a borrajongóké lesz a főszerep. 

A Szent György-hegy hajnalig a nyár egyik leghangulatosabb fesztiválja, amikor olyan kis pincék is kinyitnak, ahova máskor nem lehet ellátogatni.

Mivel 2024 a kínai asztrológia szerint a sárkány éve: így a szervezők idén tábortüzekkel, sárkányos tematikával, sárkánytúrákkal és vulkanikus, tüzes borokkal fűszerezik a hétvégét. 

Újdonság, hogy 6 év után a fesztiválnak új pohara lesz: ezentúl minden évben egy új grafika kerül majd a borospoharakra, így a visszajáró vendégek évről évre összegyűjthetik a limitált darabokat. Idén a hegy gyomrából nézelődő sárkány lesz a társ a borozásban. – mondja Budavári Dóra, a boros program szervezője, ötletgazdája.

A látogatók idén is „nappali” és „hajnalig” helyszínek között válogathatnak – csaknem 20 pincészet, borbolt, étterem, kert nyit ki, és lesznek régi-új helyszínek is.

Nappali helyszínek 12:00-22:00
Boksay Pince, Borbolt a völgyben, Napvirág Pince, Nyári Pince, Pap Wines, Szászi Birtok, Zöldülő Terasz, Kutyakaparó (Puttkamer Bence és Mossop Peti kertje), La Llama Lounge

Hajnali helyszínek 14:00-01:00
2HA, Gilvesy B-üzem, Hóbor Pince, Horváth Pince, Killer Pince, Molnár Pince, Napsárkány Pince, Pál Pince, Pláne Badacsony borterasz+Földi Bálint

Ez akár egy egész hétvégés program, érdemes úgy tervezni, hogy jusson idő megérkezni, lelassulni: pénteken, a „nulladik napon” is lesznek már nyitva pincék, vasárnap ébredve pedig még egy brunch is belefér. Szombaton már délben nyit a fesztivál, így lesz idő napsütésben végig járni a helyeket, vagy reszt venni egy sárkánytúrán, vulkanikus borokat kóstolni, piknikezni, belehallgatni a koncertekbe – mondja Budavári Dóra.

Idén is csaknem 20 helyszínből válogathatnak a látogatók, hiszen a Szent György-hegyen egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb pincészetek, séta távolságra. Az itteni borászok megőrizték az emberi léptéket, a legtöbb helyen a tulajdonos család készíti a borokat, sok az őstermelő, natúr és bio tételeket is találunk a kínálatban, és nem maradnak el az olyan különlegességek sem, mint a narancsbor vagy a pét-nat. A borászok nagy része itt nőtt fel, sok helyen már nem is az első generáció dolgozik – hagyomány és modern technológiák váltják egymást, megőrizve és megmutatva a termőhely értékeit.

Minden további info: ITT>>

Forrás: Turizmus Online