Sétáld körbe a Balatont!

10 nap, 200 kilométer, 300 000 lépés a Balaton körül. Októberben indul a Balaton Camino! 

Október 5-én indul útnak a Balaton Camino, a sétához bárki csatlakozhat, akár egy kisebb szakaszra, akár több napra, akár végig is.

Idén harmadjára indul útnak a Balaton Camino. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – ezúttal az őszi, szüreti időszakban fedezik fel a Balatont.

Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – olvasható a budapesti családok információs oldalán, a budapest.imami.hu-n.

Mivel a bicikliút jól járható, és nincsenek benne nagy emelkedők, maga a naponta kitűzött 20-25 kilométer egy átlagos ember számára is teljesíthető, igaz, 10 napon át egymás után felkelni és nekiindulni néha nem egyszerű.

Erdőkben, part mentén, nádasok mellett visz az út olyan csúcspontokkal, mint az akarattyai magaspart, a szürke marhás Kerekedi-öböl vagy a fonyódi kilátás a Badacsonyra és a tanúhegyekre.

Közben találkoznak és beszélgetnek helyiekkel, balatoni kötődésű vendégekkel, fotóznak, és mesélnek a blogon.

A cél megmutatni, hogy a Balaton minden évszakban tökéletes úti cél a kikapcsolódásra, és hogy körbesétálni különleges élmény – akkor is, ha valaki nem egyben, hanem szakaszonként teljesíti a távot.

A sétában segítséget nyújtanak majd a Nagyon Balaton-megállópontok. Ezek a panorámásfotó-pontok egész évben várják a megérkezőket, hirdetve, hogy az út mindenki számára nyitva áll.

Hogyan lehet csatlakozni?

Regisztrációra nincs szükség. A Balaton Caminónak nincs külön szervezési díja, csak amit a szállásodra, étkezésedre, utazásodra elköltesz. Ha csatlakoznál, gyere oda a reggeli találkozópontra, és tarts velünk!

Hány kilométert tesznek meg egy nap?

Egy nap kivételével minden nap reggel 9-kor indul a túra, ahol csak lehet, a helyi vasútállomásról. A legrövidebb napon 14 kilométert, a leghosszabbon 26 kilométert lehet majd gyalogolni, s azt, hogy ki mennyi idő alatt teljesíti a napi távot, az erőnlét, a lelkesedés, az időjárás és még sok tényező befolyásolhatja.

A szervezők úgy tervezik, hogy néhány megállóval minden nap még sötétedés előtt célba érnek. Az út során nincs pecsételés, nem kérnek számon senkin semmit: a legnagyobb öröm úgyis a tudat, hogy „ma is megcsináltad”.

Mit vigyünk magunkkal?

Klasszikus túrabakancsra nem lesz szükség – szinte végig a bringaúton gyalogolunk. Ehelyett egy olyan futócipő, sportcipő vagy bevált túracipő lehet jó választás, amibe már „beletettünk” jó pár kilométert.

Hol lesznek a szállások?

A Balaton Camino mindenki számára nyitott, épp ezért nincs kötelező vagy közös szállásfoglalás: egyéni foglalásban mindenki olyan szállást tud magának intézni, amit pénztárcája, igényei megengednek. Aki pedig útitársat keres a foglaláshoz, jelentkezzen a program Facebook-csoportjában!

Ahogy a szállásoknál, az étkezésnél is teljes a rugalmasság: minden nap ajánlanak majd megállókat, de bátran lehet hozott anyagból dolgozni, vagy akár menet közben bevásárolni.

Tervezett menetrend

1. nap, október 5. szombat: Balatonfűzfő – Balatonvilágos 17 km

2. nap, október 6. vasárnap: Balatonvilágos – Zamárdi 20 km

3. nap, október 7. hétfő: Zamárdi – Balatonlelle 24 km

4. nap, október 8. kedd: Balatonlelle – Balatonfenyves 20 km

5. nap, október 9. szerda: Balatonfenyves – Keszthely 26 km

6. nap, október 10. csütörtök: Keszthely – Balatonederics 14 km

7. nap, október 11. péntek: Balatonederics – Badacsonyörs 14 km

8. nap, október 12. szombat: Badacsonyörs – Zánka 16 km

9. nap, október 13. vasárnap: Zánka – Balatonfüred 19 km

10. nap, október 14. hétfő: Balatonfüred – Balatonfűzfő 20 km

További információ, érdeklődés, csatlakozás ITT.

Forrás: turizmus.com