Robotok a vendéglátásban

Az Enjoy Budapest robotkávézó mintájára hamarosan országszerte számos vendéglátóhelyen robotok vihetik ki az ételeket és az italokat.

Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kávézó üzemeltetési tapasztalatai alapján kidolgoztak egy komplex rendszert, melynek révén a robotok a vendéglátás magasabb szintjét biztosítják, a vendégélmény növelése mellett a személyzet terhelését és a költségeket is csökkentik.

Egyetemi és szakmai partnereik segítségével két év alatt felzárkóztak a nemzetközi piacvezető gyártókhoz, és emellett megoldást találtak egy európai sajátosságra, a soknyelvűségre. „Olyan kommunikációs rendszert építettünk fel, melynek alapja a robot egyszerű taníthatósága. Segítségével a robot néhány hónap alatt a munkája során elhangzó kérdések 80-90 százalékára képes választ adni. A megoldás bármilyen nyelven működik, így megnyithatja a nemzetközi porondra lépést a hazai robotgyártás számára” – mutatott rá Csizmazia Tibor.

Szerinte a robotok mindenképp a jövőnk részét fogják képezni. Becslése szerint Magyarországon néhány éven belül több ezer robot fog üzemelni a vendéglátásban és az egészségügyben.

Robotgyár épült Debrecenben 
Az Enjoy Robotics Zrt. a Debreceni Egyetem Műszaki Karával együttműködve a hazai robotikai ipar hosszútávú fejlesztését célozta meg. Ennek első lépéseként felépült az első magyar, 2500 négyzetméteres robotgyár Fülesden, melyben hamarosan hazai fejlesztésű fertőtlenítő, felszolgáló, nővér robotok készülnek, valamint további kutatások, gyakorlati képzések is folynak. „Ha megnézünk egy robotot, akkor láthatjuk, hogy az építészektől a gépészeken át a mechatronikai mérnökökig a fejlesztésbe nagyon sokan be tudnak kapcsolódni” – mondta Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar dékánja. A szakember úgy véli, ha a régió vezető egyetemévé szeretnének válni, kötelességük, hogy támogassák az innovatív vállalkozásokat.

Forrás: Turizmus Online