Próbáljunk ki újfajta szaunát!

Ha már unjuk a finn szaunát és a gőzfürdőt, akkor a herbál kabint, a jégkabint és az ördögszaunát is kipróbálhatjuk, gyógyuljunk illóolajok segítségével az aromaszaunában, vagy hűsöljünk -170 fokon a krioszaunában. &nbs...

Finn kőszauna 
A hangulatos finn kőszauna, azaz a stollen, száraz, alacsony páratartalmú szauna. Nevét különleges belső kialakításáról kapta, falai ugyanis kövekből vannak kirakva. A stollen szaunában a forró levegő és 10-30 % relatív páratartalom segíti elő a méreganyagok távozását a szervezetből. Ezt a szaunafajtát akár 100 °C-ra is felfűtik, az alacsony páratartalom pedig annak köszönhető, hogy a kőfalak felveszik a szaunakályha által leadott hőt. Ebben a szaunatípusban is lehet felöntést tartani, ehhez általában erős aromás illatokat alkalmaznak. Használatának ajánlott időtartama 10-20 perc.

Herbál kabin
A finn szaunánál alacsonyabb, 70 ºC-os hőmérsékletű, a relatív páratartalom pedig 10-40%. A jótékony hatásokat különböző gyógynövényekből párolgó aromák egészítik ki, melyek tisztítják a légutakat, és elősegítik az ellazulást.

Ördögszauna
100 ºC-os forróság uralkodik 10-30% relatív páratartalom mellett. Élénkíti a vérkeringést, edzi a szívet, és erősíti az immunrendszert, valamint serkenti az anyagcsere-folyamatokat. Vérkeringési zavarok- és szívpanaszok esetén nem ajánlott. Azt mondják, 100 fok felett már csak az ördög bír megmaradni benne.

Jégkabin
A test lehűtésére a beltéri és kültéri merülő medencéken kívül a jégkabinok is lehetőséget kínálnak. A hűtőfürdő ezen formája jóval kíméletesebb, hiszen a szervezetet nem éri sokkhatásként a hideg víz, a lassabb tempóban és kevésbé drasztikus formában élvezhetjük a forróság után a jégkabin 15-18 ºC-os hűvös levegőjét.

Aromakabin, illatterápiás kabin
65 ºC-os hőmérséklet mellett 30-50% relatív páratartalom segíti az ellazulást és a méregtelenítést, melyet a különböző illóolajak jótékony hatása egészít ki. Belélegezve egyes illóolajok könnyítik a légzést, segítik a légút regenerálódását. Az aromakabin használata segítségével az illóolajok képesek hatni az emberek hangulatára, kognitív, pszichikai és fizikai állapotára egyaránt.

Orosz szauna
Az orosz szauna érdekessége, hogy a 60-70°C-ra hevített köveket állandóan locsolják, ezért folyamatos a gőzképződés, így akár 80%-os páratartalom is kialakulhat, ezáltal nedves, trópusi klímához hasonlóvá válik a levegő. A hagyományos orosz gőz szauna elengedhetetlen kelléke a szauna sapka és a szauna virgács is. Előbbivel a fejet védik a túlhevüléstől, utóbbi használatával pedig élénkítik a vérkeringést.

Fényterápiás szauna
A szaunázás jótékony hatásait színterápiával egészítik ki. A színek a különböző energiaközpontokra képesek hatást gyakorolni. A vörös a nemi szervek működését befolyásolja, a narancs a hát keresztcsonti részére, a gyomorra, a belek bizonyos területeire, valamint a vesékre és mellékvesékre fejt ki hatást. A sárga az emésztőrendszer, máj, bőr és idegrendszer működését képes serkenteni. A zöld általános gyógyító szín, altató hatású. A kék a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, torok, tüdő működését befolyásolja, de a testtömeg szabályozására is hatással van. Az indigó a csontokra, gerincre, agyműködésre hat. A lila az agyműködésre és az immunrendszerre serkentőleg hat. Belső gyulladásos folyamatok és idegrendszeri panaszok oldásában vesz részt.

Krioszauna
A tradicionális szauna ellentéte, melynél nagyon alacsony (-120 és -170°C közötti) hőmérsékleten zajlik az 1-3 perces kezelés. Más néven a jégszauna jótékony hatásai közé tartozik az anyagcsere folyamatok javulása, a bőr rugalmasabbá válása és a fájdalomtűrő képesség szintjének növelése, valamint a kezelés segíthet a fogyásban is.

A finn kőszaunát, a herbál kabint, a jégkabint kipróbálhatjuk Bükfürdőn, az ördögszaunát az új Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőben, orosz szaunát a budapesti Aquaworldben és a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben. A fényterápiás szauna elérhető a budapesti Széchenyiben, Szentesen, Szigetváron és Algyőn. A krioszauna kipróbálható Gyulán, Cserkeszőlőn és Nyírbátorban.

Forrás: termalfurdo.hu

Képek forrása: Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő (1., 2. kép).; Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ (3. kép).