Öt tipp, amitől még szebb lehet nyárra

Jön a nyár! Ilyenkor hajlamosak vagyunk mindenről elfeledkezve kirohanni a szabadba, pedig bőrünk és hajunk meghálálja, ha felkészítjük a nyári szezon kihívásaira.

Jöjjön öt fontos szépítő „mozzanat”, amit érdemes megtenni még a tomboló hőség beköszönte előtt.

Bőrradír a tökéletes barnaságért
A bőrradírozás minden évszakban elengedhetetlen, de a nyári napozás és strandolás előtt különösen fontos. Ha otthon végezzük a kezelést, ügyelni kell arra, hogy a bőrtípusnak megfelelő terméket válasszuk és mielőtt radírozásba kezdünk, tisztítsuk meg a bőrünket. A bőrradírok eltávolítják az elhalt hámsejteket, ezzel segítve fellélegezni és felpezsdülni a bőrünknek, megszabadítani a szennyeződésektől és a zsiradékoktól is. A jól kiválasztott termékek hidratálnak és fontos vitaminokkal is táplálnak, simábbá és szebbé teszik bőrünket, emellett a letisztított felület sokkal több oxigénhez is jut. A boltban és gyógyszertárban is sok remek készítmény kapható, de otthon is készíthetünk bőrradírt cukor vagy kávézacc felhasználásával, melyeket olívaolajjal kell összekevernünk a megfelelő eredmény eléréséért. Persze, aki igazán profi megoldásra vágyik, az jó, ha szakemberhez fordul.

A sima bőr titkai
A nyár eleji időszak fontos tennivalója a hölgyek számára a szőrtelenítés, aminek módjára érdemes odafigyelni, ha nem akarunk piros foltokat és kiütéseket rejtegetni a strandon. A legelterjedtebb házi módszerek a borotva, a gyanta és az epilátorkészülék. A vélemények megoszlanak, de nagyjából mindegyikkel hasonló hatás érhető el és mindnek megvan a maga előnye és hátránya is. Borotvával gyorsan és fájdalommentesen megszabadulhatunk a bosszantó szőrszálaktól. Ha figyelünk a higiéniára, elvileg nem lehet semmi probléma, azonban ügyeljünk rá, hogy ne közvetlenül strandolás előtt alkalmazzuk a jól bevált módszert. A vízzel és vizes fürdőruhával érintkezve ugyanis a borotválás során szerzett apró sérülések begyulladhatnak. Egy jó epilátorral akár tartós szőrtelenséget is elérhetünk, de ehhez ügyesnek és gyakorlottnak kell lennünk. Ha szőrtelenítésről van szó, a nyár slágere egyértelműen a gyantázás. Tökéletes és végleges szőrtelenítési módszer nem létezik, ám ha az eljárások előnyeit és hátrányait is mérlegre tesszük, nyugodtan mondhatjuk, hogy nyaralás előtt ez a legmegbízhatóbb szőrtelenítési módszer: kiszámítható, tökéletes és hosszú távú simaságot ad és ha megfelelő szakember végzi, teljesen veszélytelen módszer.

A hidratálás nyáron a legfontosabb
Sokan azt gondolják, hogy a téli hideg és szeles idő elmúltával már nem olyan fontos a hidratálás, pedig ez egyáltalán nem így van. A forró napsütésben, a vízparton vagy a légkondicionált helységekben csúnyán kiszáradhat a bőrünk, ha nem figyelünk rá. A hidratálás azt jelenti, hogy a bőrt olyan speciális szerekkel ápoljuk, amelyek összetevőiknél fogva meggátolják a sejtek vízvesztését anélkül, hogy akadályoznák a bőr légzését. Ha igazán jó krémet választunk, akkor nemcsak a bőr vízháztartását tudjuk szabályozni, hanem a faggyútermelést is, így a hidratálással elősegítjük a bőr zsíros és száraz területei közötti egyensúly fenntartását. Nagyon fontosak a bőrtápláló olajok, ilyen például a ligetszépe olaj és a makadámia olaj. Fontos még a lecithin, az E-vitamin és a C-vitamin. A kollagén, a hialuronsav, amely aktív hidratáló hatású, vonzza és megköti a vizet, fontos összetevő a ránctalanító készítményekben. A nyári időszakban olyan hidratáló krémet válasszunk – mind arcra, mind testre – mely napvédő faktorral is rendelkezik, így a káros sugarak ellen is véd. Fontos még a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, ami a meleg időben legalább napi három litert jelent.

Hajunkról se feledkezzünk el
Nemcsak bőrünk, de hajunk ápolására és hidratálására is jobban oda kell figyelni nyáron. Hajszálainknak is fontos a belső hidratálás, vagyis a minél több folyadék fogyasztása, de a külső ápolásra is jobban oda kell figyelni. Nagyon jót tesz, ha nem mosunk minden nap hajat és ha elég meleg van – és elég időnk is van rá – érdemes hajszárító nélkül, a napon szárítani. Ne használjunk túl forró vizet és mindig balzsamozzuk be a hajvégeket a hajmosás után. Szerencsére a legtöbb nyári termék UV-védelemmel van ellátva és vannak olyan speciális samponok is, amelyek mentesítik a hajat a klórtól. Jól tesszük, ha nyáron kevesebb hajfixálót és hajlakkot használunk és egy-egy napozás után nem árt, ha hajpakolást is felteszünk. Utóbbi lehet boltban kapható készítmény, de akár egy kis olívaolaj vagy méz is eléri a megfelelő hatást.

Amikor előkerül a lábfej
Talán felesleges is hangsúlyozni, hogy a nyári, „szandálos” időszakban mennyire fontos a lábunk esztétikus ápolása. Nincs annál csúnyább, mint egy szép, a láb nagy részét szabadon hagyó cipő az ápolatlan lábfejen. A legjobban akkor járunk, ha rászánunk egy kis időt és pénzt a pedikűrösre, hiszen ő igazán szakszerűen és pontosan fogja puhává és széppé varázsolni a lábunkat. Természetesen otthon is ügyesen széppé tehetjük a lábainkat, elég hozzá habkő, egy edény a lábáztatáshoz és némi hidratáló krém. Házi szereket is hasznosíthatunk, a só csillapítja a lábdagadást, az olívaolaj hidratálja a bőrt, a levendula segít a lábizzadás ellen, a rozmaring enyhíti a fájdalmat a szódabikarbóna pedig frissítő és fertőtlenítő hatású.

Forrás: termalfurdo.hu