Nem hisztéria! Astoria!

Ezen a sétán feltárja titkait az Astoria, amin átvonult a történelem.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy köteteket lehetne megtölteni az Astoria szálló gyakran vérzivataros történetével, az épület falai között zajló szomorú és vidám eseményekkel, a pletykák végeláthatatlan sorával.

Ehhez persze sok szakember hosszú évekig tartó kutatómunkájára, levéltári beköltözésre, és nem utolsósorban a szemtanúk felkutatására, megszólaltatására lenne szükség, hogy a sztoriknak legalább egy átfogóbb szelete megmaradjon az utókornak. Mivel ez vélhetően sosem történik meg, a Danubius Hotel Astoria és a Hosszúlépés. Járunk? csapata egy olyan programsorozatot ötlött ki, amely bekukkantást enged a belvárosi hotel több mint száz esztendős történetébe. A sajtóbejáráson és a kivételesen elegáns vacsorán a turizmus.com újságírói is részt vehettek.

„Ott vagyunk, ahol az élet történik. Átment rajtunk a történelem” – sommázott a bejárás kezdetén Bánhegyi Balázs, a Danubius Hotel Astoria igazgatója, de azt is elmondta, céljuk, hogy a szálloda ne csak a szállóvendégeké legyen, hanem kapcsolódjék be a főváros életébe.

S mint ahogy a sétán később kiderült, ezzel csupán a régi hagyományokat szeretnék feléleszteni, hisz az elmúlt fél évszázad során, írók, művészek, közéleti személyiségek kedvelt találkozóhelye volt.

„A Gellért szállónál kezdtük az együttműködést a Danubiusszal, szándékunk olyan terek, történetek megismertetése, amelyek a szállóvendégek előtt is zárva maradnak” – indította útjára a sajtócsapatot Koniorczyk Bori, a Hosszúlépés. Járunk? társalapítója.

A „pincétől (majdnem) a padlásig” tartó bejáráson Tósoki Károly sétavezető kalauzolta az újságírókat, aki alaposan felkészült a szálloda történetéből, és végig érdekes sztorikkal, pletykákkal színesítette az ismertetést.

Az Astoria 1912–1914 között épült három szomszédos telekre, és a három tulajdonos már a munkálatok kezdetén elcsábította a New York-i Astoriából az ott már sok éve dolgozó Gellért Mihályt. A tapasztalt szállodás olyan, Magyarországon még ismeretlen műszaki megoldásokat is hozott, mint a központi porszívó, vagy fűtés és a fürdőszoba minden szobához. Nem véletlen, hogy Astoriának keresztelte a hotelt.

Titkokat természetesen minden szoba őriz. Megtudtuk, hogy az Astoria „elődjében”, az egykor itt állt Zrínyi fogadóban melyik két híres költeményét írta Petőfi, vagy azt is többek között, hogy a II. világháború kitöréséig itt lakott Krúdy Gyula, főhadiszállása volt Károlyi Mihálynak, aki a jelenlegi 105-ös szoba erkélyéről mondott beszédet a lent összegyűlteknek – akkor itt székelt a Nemzeti Tanács is. Később pedig többek között Jancsó Miklósnak és Hernádi Gyulának is törzshelye volt az Astoria kávézója.

A legtöbb szaftos pletykát és történetet, amelyek zöme a falak mögött rekedt, az elmondottak alapján az Astoria bárja őrzi, ahol még a Gestapo is állomásozott, de a korabeli titkosszolgálatoknak is kedvenc fészke volt a szálloda.

Aki kedvet kap egy Astoria-túrán való részvételhez, megtudja, mekkora botrányt kavart az Astoria aluljáró építése, hogy a '70-es–'80-as években az akkori politikai elit, vagy a zöldségesek, burkolók szórták a pénzt a bárban, miként viselkedett Medveczky Ilona a stábbal és a közönséggel, milyen okokból razziázott ott a rendőrség, vagy, hogy melyik volt a műsorok talán legemlékezetesebb táncprodukciója. Annyit elárulunk, hogy a férfi reverendában, a nő apácaruhában lépett fel. A hotel jelenlegi foglaltságával kapcsolatban Bánhegyi Balázs elmondta, idén augusztusban a szálloda kihasználtsága elérte a 90%-ot, szeptemberben megközelítették, és októberben is várhatóan 80% fölött zárnak. A legtöbb vendég hagyományosan Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Izraelből érkezik, a hazaiak aránya két százalék körüli.

„Nem hisztéria! Astoria!” – kiabálta A miniszter félrelép zaklatott igazgatója a '90-es évek kultfilmjében, és ezt a nevet viseli a Hosszúlépés. Járunk? oldalon foglalható szállodabejárás is. A vacsorával egybekötött programot is érdemes kipróbálni, hiszen olyan kifinomult menüsorral rukkol elő a hotel, amelyet a sok évtizedes hagyományok alapján állítottak össze, gondoltak újra.

A különleges sétán egy pohár pezsgő után a következő menüsort kóstolhatják végig a látogatók a békebeli csillogást idéző Empire teremben:

Snidlinges joghurt krém lazackaviárral, réteslap kosárban
Aszpikos fogas remoulade mártással, füstöltpaprikás pirítóssal
Erőleves fürjtojással, zöldségekkel töltött apáca fityulával
Marhapofa Wellington pirított burgonyával, savanyított zöldségekkel
Astoria desszert válogatás. Lúdláb torta aranyozott pattogó cukorral, képviselőfánk, meggymárka korong
 
Forrás: Irházi János / turizmus.com