Nehezen éled újjá a turizmus

Egységes európai megközelítésmódot szorgalmaz az utazási korlátozásokkal kapcsolatban az Európai Utazási Bizottság (ETC).

Egységes európai megközelítésmódot szorgalmaz az utazási korlátozásokkal kapcsolatban az Európai Utazási Bizottság (ETC).

Ezzel akár 10 millió elvesztett munkahelyet lehetne megmenteni szerintük az ágazatban.

Az európai nemzeti idegenforgalmi szervezeteket tömörítő ETC arra kéri az uniós tagállamok kormányait, hogy harmonizálják egymással az utazási korlátozásokra vonatkozó intézkedéseket, mivel a turizmusba vetett bizalom rekordalacsonyra süllyedt az egész kontinensen.

Az ETC azt is javasolja, hogy a korlátozásokat ne teljes országokra, hanem csak egy-egy régióra vagy településre vonatkozóan vezessenek be, és minden intézkedést az életbe lépése előtt jóval korábban jelentsenek be.

Az ETC elemzése szerint számos európai állampolgár szeretne utazni, de nem mer foglalni, mert nem tiszták a határátlépési szabályok, illetve a különböző országokban érvényes egészségügyi protokollok.

Az utazással kapcsolatos kereséseket elemző Sojern nevű társaság adatai szerint – annak ellenére, hogy a legtöbb utazási korlátozást feloldották június közepén Európában – a turizmus újbóli felépülése hosszú ideig fog tartani.

Egyedül a belföldi forgalom élénkült meg Európában az idén nyáron érzékelhető módon, az országok és földrészek közötti mozgás minimális volt, legalábbis a korábbi évekhez képest

A belföldi keresések és foglalások számának alakulása (-37 és -67% az egy évvel ezelőttihez képest) még július elején sem volt túl bíztató, ugyanakkor a hónap második felében érezhető volt a fellendülés az elemzők szerint.

Az Európán belüli utazásokat tekintve július elején volt némi fellendülés júniushoz képest, ugyanakkor a hónap vége felé a lendület alábbhagyott. Ez az elemzők szerint a rengeteg bizonytalansági tényező miatt volt így.

A távolabbi földrészekről Európa felé irányuló keresések és foglalások száma még elszomorítóbb képet mutat: -67 és -72% a visszaesés idén júliusban az egy évvel korábbihoz képest. Ráadásul a trend semmit nem emelkedett idén május és július vége között, sőt július utolsó hetében még csökkent is némiképp.

A fenti adatok tükrében az ETC az intézkedések harmonizálását kéri a tagállamoktól.

A WTTC legutóbbi kutatása szerint egyébként a globális turizmus 2,7%-os bővülése egymillió munkahelyet tudna visszahozni az ágazatba, míg az összehangolt európai szabályozás akár 27%-os utasszámnövekedést hozhatna és 10 millió munkahelyet teremtene újra Európában.

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com