Minden érzékszervre ható utazás

Megnyílt az ország első állandó immerzív digitális kiállítóhelye.

Állandó kiállítóhelyen, a Párisi Udvarban folytatódik a minden érzékszervre ható utazás, elmosódnak a megszokott határok befogadó és alkotás között. Új kiállítóhelyen jelentkezik a Cinema Mystica, Magyarország első immerzív digital art csapata. 21 egyedi installáció segítségével vezetnek végig a város ikonikus helyszínein.

A margitszigeti Kristály Szintérben már találkozhattunk a Cinema Mystica lenyűgöző világával, most azonban állandó helyszínre költöztek, és az eddiginél több, 21 installáció segítségével hívnak különleges utazásra. Az új kiállítóhelynek a Párisi Udvar ad otthont, a helyszín egyrészt csodás építészeti csemege, ahol a különleges technikai megoldások miatt nagy szerep jut a fénynek és az optikai illúzióknak, de egykor évtizedeken át itt működött az ország egyetlen hologramboltja is.

Persze időközben annyira elkényeztettek bennünket a különböző vizuális és digitális ingerek, hogy nem is olyan könnyű minden érzékszervre ható alkotást létrehozni, ami valóban kiemel a hétköznapokból, és egy másik világba repít. A Cinema Mysticán azonban éppen ebben az élményben lehet részünk, 1200 négyzetméteren, 10 teremben 21 digitális installáció bontja a hagyományos határokat alkotás és befogadó között. Ez a különleges hatás az immerzió, a 360 fokos, háromdimenziós terekben, a különleges képi és hangélmény hatására teljesen elmerülünk a minket körülvevő világban, a mű passzív vagy aktív részesévé válunk.

A Kristály Színtérből már ismerős, Let There Be Life című alkotás segítségével például az élet keletkezését élhetjük újra, a teremben örvénylenek körülöttünk a papucsállatkák és a különböző színes, világító lények, amelyek egykor benépesítették az óceánokat. A mostani kiállítás fő attrakciója a The Garden című immerzív tér, ahol az interaktív padlóra lépve érezzük, hogyan lüktet az élet a terem közepén látható életfában.

Közvetíthetünk-e víziókat, szakrális tartalmakat a digitális művészet segítségével? A technológia válhat-e alázatossá egy magasabb rendű cél érdekében? Hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a transzformatív tartalmak gyártásban? A most látható kiállítás ezekre a szakralitás témakörébe eső kérdésekre is keresi a választ, a helyszínen pedig félévente új tárlattal várnak majd bennünket.

A Cinema Mystica nemcsak a hazai színtéren, hanem az egész térségben egyedülálló művészeti projekt, magyar és külföldi alkotókkal, alkotócsoportokkal, ahol 85 projektor, 5 kilométernyi kábel és egyedülálló csúcstechnika repít bennünket egy teljesen más világba. Ki ne hagyjuk az élményt!

Forrás: We Love Budapest