Miért egészséges az úszás?

Az úszás nem csupán egy sport, de szabadidős tevékenység is, továbbá az egészség megőrzése céljából is sokan úsznak.

Az úszás nem csupán egy sport, de szabadidős tevékenység is, továbbá az egészség megőrzése céljából is sokan úsznak. Mivel szinte az összes izomcsoportot egyszerre mozgatja meg, az egyik leghatékonyabb mozgásformának tarthatjuk! Emellett kicsi a sérülés és a túlterhelés veszélye is, tehát bátran elkezdhetik azok is, akik amúgy nincsenek edzésben.

Az úszás a legtöbb izomcsoportot egyszerre és alaposan megmozgatja, az erőt, az állóképességet és a rugalmasságot is fejleszti. Ám nem csak testünk izomzatát dolgoztatja meg, de szervezetünkre is pozitív hatást gyakorol. Oxigénfelvételünk és annak felhasználása az úszás során egyensúlyban van. Ezáltal javul a tüdő-szív-keringési rendszer teljesítőképessége.

A víz ellenállása miatt úszás közben intenzívebb munka végezhető, mint a szárazföldön. Mindemellett ez kevéssé megterhelő a szervezetre, mert a vízben könnyebb a hőleadás és kevesebb az izzadás. A felhajtóerő pedig csökkenti a testre nehezedő súlyt, így kíméli az izületeket - éppen ezért kicsi  a sérülésveszély. Túlsúlyos illetve mozgássérült személyeknek is javasolt, mert a gerincoszlopra és a csontozatra kisebb terhet rak.

Az úszással nem csak a kondiciót, de a koordinációs képességet is fejleszthetjük. Fontos szerepe van a testtartás javításában (gyógyúszás kamaszkori gerincferdülés esetén), ezért nemcsak a rekreáció, hanem a rehabilitáció területén is hasznos a vízben való mozgás. Így a csont, ízületi bántalmak, szív- és érrendszeri betegségek, gerincdeformitások és balesetek, műtétek utáni terápiára is alkalmas. Tehát főleg gerincbántalmakban szenvedőknek, illetve baleseti rehabilitációban részesülő pácienseknek szokták javasolni egészségügyi célból.

Sokan pedig idegnyugtatás céljából úsznak. A lelki nyugalom különösen csendes, természetes álló- illetve folyóvizekben érhető el.

Forrás: Termalfurdo.hu