Mi köze az Aranycsapatnak a T-Rexhez?

Két izgalmas kiállítás látható szerdától két hónapon át a Millenáris parkban. A Gooól! című olasz gyűjtemény a futballtörténelem emlékezetes játékosait, mezeit, cipőit, kupáit és egyéb relikviáit mutatja be, a Living din...

Két izgalmas kiállítás látható szerdától két hónapon át a Millenáris parkban. A Gooól! című olasz gyűjtemény a futballtörténelem emlékezetes játékosait, mezeit, cipőit, kupáit és egyéb relikviáit mutatja be, a Living dinosaurs ­ Őskori állatkert című argentin tárlaton pedig életnagyságban láthatók a több millió évvel ezelőtt élt lények.

Mások mellett Cruyff, Garrincha, Zico, Gullit, Rivera, Cristiano Ronaldo és Messi eredeti mezei, az Aranycsapat játékosainak futballcipői, a FIFA Világkupa másolata, Puskás spanyol útlevele vagy Gordon Banks kesztyűje szerepel a Gooól! című kiállításon. A látogatók egy tablet segítségével a termeken végighaladva követhetik az általuk kiválasztott játékos emlékezetes pillanatait.

A keddi sajtóbejáráson ott volt Détári Lajos egykori világválogatott labdarúgó, akinek a Bologna csapatában viselt 10­-es meze a kiállított mezek egyike. Mint elmondta, a világjáró tárlat különlegessége, hogy most kiegészül a Puskás Intézet által a szervező Future Exhibition Group számára rendelkezésre bocsátott ritkaságokkal, az Aranycsapat játékosaihoz köthető relikviákkal. A sajtóbejáráson Nacsa Olivér humorista, az M4 sportcsatorna Jöttünk, láttunk, visszanéznénk című műsorának állandó vendége elégedettségét fejezte ki, hogy a kiállítás egybeesik a Franciaországban zajló labdarúgó Európa-bajnoksággal.

A Gooól! című, augusztus 22-­ig tartó tárlatot bemutató Stefano Peron, a World Football Collection képviseletében arról beszélt, hogy a kiállításon a focicipők, a labdák fejlődése éppúgy nyomon követhető, mint a sportág történetét meghatározó játékrendszerek, a meghatározó játékosok pályafutása vagy a világversenyek története. Szerepel a kiállított relikviák között egy fűzős bőrlabda a 19. század második feléből, egy focicipő 1920­-ból, Lev Jasin szovjet csodakapus CCCP feliratú meze, Iker Casillas kesztyűje, a nemrég elhunyt holland legenda, Johan Cruyff Barcelona­meze, Ronaldinho 10-­es PSG-­dressze, Zico szintén 10-­es Flamengo-­meze, a Garrincha által viselt 7-­es vagy a brazil Ronaldo 10­-es pólója az Interből. Látható az eredeti Interkontinentális Kupa, a Rimet­kupa replikája, régi csapatfotók, zászlók, érmek, kupák az Aranycsapat idejéből, a Francia Labdarúgó Szövetség által Puskás Ferenc 70. születésnapjára ajándékozott falabda titkos fiókkal, egy óntál Németországból Grosicsék képével és még számos érdekesség.
A látogatók interaktív játékban mérhetik össze kedvenceikből összeállított csapatukat a géppel, a jegyvásárlók között a tárlatot követően a szervezők kisorsolnak egy magyar válogatott mezt.

A Living dinosaurs ­ Őskori állatkert című tárlatot eddig 26 országban több mint nyolcmillióan látták. A szintén augusztus 22-­ig megtekinthető kiállításon több tucat életnagyságú, mozgó, hangeffektusokkal kiegészített őslény tekinthető meg.

A gyerekek interaktív módon ismerkedhetnek meg a félelmetes dinókkal, és megcsodálhatják a jégkorszak meghatározó állatait, köztük a hatalmas mamutokat is. Lehet dinón lovagolni, a legkisebbek pedig felülhetnek a dinó kisvasútra is.

Forrás: MTI/ Turizmus Online