Megnyílt a Néprajzi Múzeum

Egy megújuló park szélén, világszínvonalú épületben nyílt meg a Néprajzi Múzeum új otthona a Liget Budapest projekt eredményeként.  

Baán László, projekt miniszteri biztosa felidézte: amikor a projekt indulásakor végignézték, hol vannak jelentős adósságai a kormánynak múzeumi téren, egyértelmű volt, hogy a Néprajzi Múzeumnak új otthonra van szüksége. „Az idén 150 éves intézmény most kap először saját célra készült épületet, egyből a legmodernebbet, nemzetközi szinten is: nemcsak felszereltségében, de szemléletében is”.

A gyűjtemény először 1896-ban éppen a Városligetben mutatkozott be, majd évtizedekig ott volt az otthona. Az intézményt a hetvenes években költöztették a Kossuth téri Igazságügyi Palotába, amely teljesen alkalmatlannak bizonyult múzeumi célokra - emlékeztetett.

A miniszteri biztos elmondta, hogy a Néprajzi Múzeum új otthonát a világ legjobb tervezőit megversenyeztetve keresték. Az anonim tervpályázat nemzetközi zsűrije végül egyhangú döntéssel választotta ki a Ferencz Marcel vezette Napur Architect tervét, amely egyszerre geometrikus és organikus formáival nagyon jól rímel a Magyar Zene Házára.

Baán László hangsúlyozta, hogy nem csak a Néprajzi Múzeum látványos formáját érdemes kiemelni. Az első pillanatoktól a múzeum szakembereinek a bevonásával zajlott ugyanis a pályázat kiírása, majd a tervezés is, így pontosan az intézmény igényeire szabott épület született. A múzeum munkatársai pontosan el tudták mondani, milyen funkciók hiányoztak vagy nem voltak megfelelően kiszolgálva az előző épületükben, jól ismerték a közelmúltban külföldön épült néprajzi múzeumokat és azok tapasztalatait is be tudták építeni a városligeti épületbe - emlékeztetett, hozzátéve: a muzeológusok és a tervezők együttműködése a beruházás közben is folytatódott.

Csaknem háromszorosára nőtt a kiállítóterek összterülete az előző, Kossuth téri épülethez képest, így végre a rendkívül gazdag nemzetközi anyag is meg tud jelenni az állandó kiállításban is. A gyűjtemény nagy állandó kiállítása csak jövőre nyílik meg, de a Megérkeztünk című tárlat a gyűjtemény 100 válogatott főművét mutatja be több mint 1000 négyzetméteren, a látványos ZOOM tér pedig egyedi perspektívából, új összefüggéseket teremtve ismerteti meg a múzeum több száz tárgyát.

A fogadótér központi látványeleme a több mint négyezer tárgyat bemutató Kerámiatér, amely nem egyszerűen egy látványraktár, nagyon sokféle megközelítésben csoportosítja ezt az izgalmas anyagot. 

A múzeum otthont ad a Városliget Látogatóközpontjának, amely többek között az I. világháború előtti budapesti városmag akkori mintegy hatezer épületét mutatja be léptékarányosan és történeti hűséggel. A látványos városmakett mellett ott áll a Liget Budapest projekt eddig elkészült és tervezett fejlesztéseit bemutató makettje is.

Az új épület kiállításai sem konvencionálisak, de ezen túlmenően egy 21. századi múzeumhoz méltó, modern közönségforgalmi tereknek, egy vetítőnek, könyvtárnak, előadó- és konferenciateremnek is helyet ad az új múzeumépület, és néprajzi szakmai szervezeteknek is otthont adnak itt. 

A Néprajzi Múzeum körül már mintegy 10 ezer négyzetméter zöldterület is megújult, de a parkrekonstrukció is tovább folytatódik majd. 

Forrás: MTI