Másik Szoba – a Budapest Bike Maffia kávézója

A Budapest Bike Maffia munkásságát nehéz kikerülni, ha valaki Budapesten él, hiszen 2011-es alapításuk óta rengeteg jótékonysági akció fűződik a nevükhöz.

Tavaly nyár óta pedig egy kávézójuk is van, ahol a fogyasztással közvetlenül segíthetjük a munkájukat. A Budapest Bike Maffia régóta dédelgetett álma vált valóra azzal, hogy egy teljesen saját helyet alakítottak ki az Élesztőházban, a Rengeteg RomKafé korábbi helyén, ami hivatalosan is az övék. Az utcáról és az Élesztőházból is megközelíthető pincehelyiség több mint egy szimpla kávézó, Havasi Zoltán, a Bike Maffia alapítója szerint egyfajta inkubátorházként is szolgál az alapítványnak. 

Két dolog is szólt amellett, hogy kávézót nyissanak: az egyik, hogy legyen egy hely, ahol bármikor fogadhatják az önkénteseiket, legyen szó szendvicscsomagolásról vagy közösségi főzésről, ami az övék, ahol összejöhetnek anélkül, hogy másoktól kelljen szívességet kérniük, a másik pedig, hogy egy olyan modellt hozzanak létre, ami a többi vendéglátóegységet is arra sarkallhatja, hogy a bevételük egy részét jótékony célra áldozzák.

A Másik Szoba üzleti modellje ugyanis úgy épül fel, hogy a bevétel minimum tíz százalékával az alapítvány munkáját támogatják. Zoli nagyon szeretné, ha később ezt az ötletet több kávézó és étterem is átvenné, mégpedig úgy, hogy egy adott időben a bevétel tetszőleges százalékának felajánlásával egy általuk választott jó ügy mellé állnának. Zoli azt mondja, tudja, hogy a jelenlegi helyzetben ez komoly nehézséget okoz sok helynek, de a Másik Szobában nem a profitszerzés, hanem az értékteremtés a lényeg.

A Másik Szobát eredetileg a II. kerületbe tervezték, de miután a kiírt pályázaton nem az ő ötletük nyert, Tóth Imre, az Élesztőház tulajdonosa szólt, hogy náluk pont megürült a Rengeteg RomKafé helyisége.

A kávézó a nevét onnan kapta, hogy az emberek Zoli szerint általában vágynak egy másik szobára, a gyerekek egy saját szobára, a felnőttek egy saját térre, ahová el lehet vonulni, ahol lehet barátkozni, duzzogni, kicsit kivonulni a megszokottból.

A már kialakított helyiségből eltűntek a mackók és a nagy, kényelmes fotelek, maradtak a nyerstégla falak, és sokkal szellősebb, funkcionálisabb lett a tér. Kávét, meleg italt, forró csokit ők is készítenek, sőt rétes is van, hogy legyen valami harapnivaló a délutáni vagy épp délelőtti kávé mellé. 

Késő délután és este aztán fokozatosan kiszorítja a kávé-forrócsoki-vonalat az alkoholos és alkoholmenetes italkínálat, ami egyébként elég széles ahhoz, hogy mindenki megtalálja benne a magának valót. Sőt, az Élesztőházon belül ez az egyetlen egység, ahol nagyüzemi sört is lehet kapni, ha valaki pihenne két különleges IPA és egy sour között, akkor nyugtathatja az ízlelőbimbóit egy jól bevált Pilsner Urquellel. 

A Másik Szobában emellett sok program is helyet kap, rendszeresen rendeznek kocsmakvízeket, kerekasztal-beszélgetéseket, de volt már itt könyvbemutató is. 

Cím: Másik Szoba – Bike Maffia Kávézó és Bár, 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

Forrás: Nemes Nóra, We Love Budapest