Magyar Építészeti Múzeum

Operadíva egykori villájából lett múzeum a Bajza utcában  

Stílusosan a múzeumok világnapján költözött be első kiállítóhelyére a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), a helyszín pedig nem más, mint a Bajza utcai Walter Rózsi-villa, amely május 19-től látogatható a nagyközönség számára is.

A 30-as évek ünnepelt operaénekese, Walter Rózsi és családjának egykori otthona Budapest egyedülálló építészeti emléke, egyben az egyetlen nyilvánosan látogatható modern villa Magyarországon.

A mai formájában 2017-ben létrehozott MÉM MDK első önálló kiállítóhelye nem csak az intézmény számára különlegesség: Magyarországon eddig nem volt ugyanis olyan nyilvánosan látogatható épület, amely reprezentálta volna a két világháború közötti modernizmus közkedvelt időszakát. A Walter Rózsi-villa mostantól építészeti kiállításokkal, rendezvényekkel, beszélgetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az érdeklődőket a VII. kerületi Bajza utca 10. alatt.

A modernista luxusvilla – amelyhez hasonlókat a fővárosban csak Budán találunk – 1936-ban Walter Rózsi operaénekes és családja számára épült Fischer József építész és Pécsi Eszter statikus mérnök tervei alapján. A család azonban csak 13 évig élvezhette az épület kényelmét. 1949-ben államosították, majd a következő hatvan évben a Belügyminisztérium kórháza használta. Felújítása és kiállítóhellyé alakítása a Magyar Művészeti Akadémia finanszírozásában 2020–2022 között Kokas László építész tervei alapján valósult meg.

Társasági élet színtere
A nagypolgári villa egy modern gondolkodású család számára készült, s bár külsőleg teljesen modern volt, ezt a család bútorai, a neobarokk berendezés nem tükrözte, éppen ezért nem is törekedtek a kiállítás szervezői arra, hogy az eredeti bútorokat felkutassák. Csupán korabeli fotók emlékeztetnek az egykori miliőre.

A villa terei azonban így is lenyűgözőek, különösen az első emeleti szalon, ahol a vendégeket fogadták. Walter Rózsi pedig a kor egyik legkeresettebb operaénekese volt, és szeretett dívaként élni. A nagy szalont és az impozáns tereket is mind az énekesnő igényeinek megfelelően alakították ki. A tágasságot, levegősséget a nagy méretű ablakok és a teraszra nyíló harmonikaajtók még jobban kiemelik, s a tér többféle használatát teszik lehetővé.

Színtér és lakótér
Miközben a villa tereit fedezzük fel, tulajdonképpen „A Színtér és Lakótér. Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945” című, jövő év májusáig látható kiállítást járjuk körbe, amely bemutatja a korszak építészetének jellegzetességeit, azokat az alapfogalmakat, amik mentén az építészek ezeket a modernista lakóházakat tervezték. Néhány korabeli bútordarab – köztük ritka gyerekbútorok – is reprezentálják a korszak divatirányzatát, a dolgozószobában kialakított tervezőasztal és csőszékek pedig nemcsak a villa két tervezőjét idézik meg, hanem a csőbútor világhírű megálmodóját, Breuer Marcellt is.

A Walter Rózsi-villa látogatásához fontos információ, hogy helyszíni jegyértékesítés nincs: a belépőket a jegy.hu oldalon online lehet megvásárolni. Nyitva tartás: szerda–vasárnap 10–18 h (hétfőn és kedden zárva). További információk>> 

Forrás: turizmus.com