Koronavírus: egymilliárdos vis maior kerettel készül az MTÜ

nyilatkozta Guller Zoltán 

Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Forgalomélénkítő kampány helyett egyelőre a kárenyhítésre fókuszálnak – nyilatkozta Guller Zoltán a Világgazdaságnak.

A Magyar Turisztikai ügynökség vezérigazgatója a Világgazdaság pénteki lapszámában megjelent interjúban példákat hozott arra, milyen súlyosan érinti az európai országok turizmusát az új típusú koronavírus okozta járvány. Olaszországban egyes országrészeiben a szállásfoglalások 90 százalékát lemondták márciusra. De rendkívüli visszaesést okozott a vírus ott is, ahol csupán néhány fertőzöttet regisztráltak eddig; Párizsban például 40 százalékkal zuhant a vendégforgalom, Rómában 60 százalékos a visszaesés.

Hangsúlyozta: az európai trendeket mi sem tudjuk elkerülni. Az európai uniós tagállamok turisztikai szervezeteinek egyeztetésén elhangzott, hogy ha a tendencia nem fordul meg, húsvétra akár 85 százalékkal is csökkenhet az európai turizmus.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Európában egyedülálló módon a Magyar Turisztikai Ügynökségnél az ágazat várható adatait is látják a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon (NTAK) keresztül, amelybe 1050 szálloda, 1700 panzió, és 27 ezer magán szálláshely van bekötve. Ennek köszönhetően az ügynökségnél tudják, hogy mi várható, hol kell beavatkozni.

Az NTAK-ba beérkező adatok szerint napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 16,4 százalékát mondták le csütörtök reggelig a top 10 küldő országból. A lefoglalt utakat Ausztriából és Németországból 9-9 százalék, az USA-ból és az Egyesült Királyságból 16 százalék, Olaszországból több mint 20, Romániából 27 százalék mondta le. Budapesten közel 20 százalékos már most a lemondások aránya, ezen belül az USA-ból 12 százalék, Olaszországból 31 százalék, Kínából 50, Izraelből 32 százalék.

A nagyobb fővárosi szállodaláncok tájékoztatása szerint Budapesten még az első koronavírus-fertőzöttek bejelentése előtt, vagyis szerdáig már 50 százalékkal kevesebb külföldi foglalt március–április hónapra tavalyhoz képest. A vidéket, ahol a belföldi turizmus a domináns, jóval kevésbé érintette a járvány, ott a foglalások 10 százalék alatti mértékben csökkentek.

Felkészülve az elkerülhetetlen bevételkiesésre a Magyar Turisztikai Ügynökség létrehozott egy egymilliárd forintos turisztikai vis maior alapot a rövid távon jelentkező károk enyhítésére. A keret felhasználásáról később döntenek az ügynökségnél.

Guller Zoltán ugyanakkor rámutatott, a turizmus tipikusan ellenálló ágazat, amely „mindig a talpára esik", példaként hozva szeptember 11-et és a legutóbbi SARS-járványt. Reményei szerint néhány hónap alatt az európai járványügyi helyzet is javul, ahogy Kínában ez a folyamat már elkezdődött. „Ahogy túljutottunk a tetőponton, intenzív kampányokba kezdünk majd. Nemzetközi tapasztalatok szerint körülbelül tíz hónap kell ahhoz, hogy az ágazat helyreálljon, mi minden segítséget meg fogunk adni ehhez" – hangsúlyozta az interjúban.

Szavai szerint amint véget ér Európában a járvány, a turisztikai ügynökség azonnal forgalomélénkítő kampányba kezd, együttműködve a konkurens Ausztriával és Csehországgal. Egyelőre a védekezés, a kár csökkentésének ideje van. Guller Zoltán bizakodó, meggyőződése, hogy Magyarország az elsők között állítja majd helyre a turizmusát – derül ki a napilapnak adott interjúból.

Forrás: turizmus.com