Korlátozásmentes üzleti utazás

ezekből az Európán kívüli országokból nem korlátozzák az üzleti utazást

Oroszország, Törökország, Ukrajna, valamint tíz Európán kívüli ország szerepel a külügyminisztérium listáján, ahonnan karanténmentesen térhetnek haza azok a magyar állampolgárok, akik igazolni tudják, hogy az utazásuk célja üzleti, gazdasági tevékenység volt.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy az Európán kívüli üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell a koronavírus-járvány erőteljes felfutása miatt. Szavai szerint a kormány ezzel arra a jelenségre reflektál, hogy sokan üzleti útnak álcázott nyaralásra utaznak egzotikus országokba, kijátszva azt, hogy így hazatérés után mentesülnek a 10 napos kötelező karantén alól.

Ennek vetett véget az a március 1-jén életbe lépett rendelet, amely módosította a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendelet és a továbbiakban a gazdasági, illetve üzleti céllal utazók karanténmentességét az Európai Unió tag- vagy tagjelölt államai, az Európai Gazdasági Térség vagy azzal azonos jogállású államok és az Egyesült Királyság irányából tartja fent.

Egyúttal a külügyminiszter felhatalmazást kapott arra, hogy a belügyminiszterrel közösen rendeletben állapítsa meg azokat a további államokat, ahonnan gazdasági vagy üzleti célú útról Magyarországra hazatérve a magyar állampolgár hazánk területére korlátozás nélkül beléphet, amennyiben hitelt érdemlően igazolja, hogy a kiutazás célja gazdasági vagy üzleti tevékenység volt.

Ugyanez a lista tartalmazza azokat az államokat is, amelyek állampolgára, vagy amely államban 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosult személy gazdasági vagy üzleti célból Magyarország területére korlátozás nélkül léphet be.

A lista – a 4/2021. (III. 1.) KKM rendeletben – hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben. Mostantól a következő 13 állam tartozik a fenti, kedvezményezett körbe: Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, India, Indonézia, Izrael, Japán, Koreai Köztársaság, Törökország, Ukrajna, Szingapúr, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, ez a lista kedden bővült a következő országokkal: Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán.

A többi országból hazatérő magyar állampolgárokra tehát mától ugyanúgy vonatkozik a tíznapos karantén, mint a turistákra, hiába igazolják az üzleti célú utazás tényét. Ezzel, úgymond, vége az üzleti útnak álcázott egzotikus nyaralásoknak.

Nem változott ugyanakkor az a jogszabály, hogy a hatósági karantén alól a beutazást követően Magyarországon készült negatív PCR-teszttel lehet felmentést kapni.

Forrás: turizmus.com