Idén nyáron újra teltházas lesz a belföldi turizmus

erre számíthatunk a Hotel & More Group tulajdonos, vezérigazgatója szerint

A szállodaüzemeltető és tanácsadó cég arculatváltással és a személyzet megtartásával készül a korlátozások feloldására.

Klemm Balázs tulajdonos vezérigazgató szerint a magyarországi és székelyföldi létesítményeket üzemeltető Hotel & More 2020-ban olyan kiemelkedő forgalmú nyarat zárt, amely több helyen a 2019-es évit is felülmúlta. Szeptember elején azonban már csökkent a forgalom, olyan területeken is, ahova egész évben érkeznek turisták, ilyen például a külföldi vendégek által is látogatott Hévíz és a Balaton-part.  Novemberben nem hirdettek üzemszünetet, a szállodák továbbra is fogadnak oktatási, üzleti és gazdasági céllal érkező vendégeket. Éltek a bérkedvezménnyel is, így minimális forgalommal, de üzemelnek a szállodák. Az elmúlt hónapokban 5-6%-os vendégforgalmuk realizálódott, néhány szállodájukban pedig 10%-ot is tudtak generálni annak köszönhetően, hogy több nagyobb vidéki városban üzemszünetet hirdettek a környező hotelek.

Elsődleges szempontjuk a munkavállalók megtartása volt, hiszen az „újranyitás” elengedhetetlen feltétele, hogy képzett, tapasztalattal és helyismerettel rendelkező munkatársakkal tudják a vendégeket nagyobb létszámban újra fogadni.

Az elmúlt időszakot felhasználták a megújulásra és az arculatváltásra is, az új, modern, letisztult formavilág bármilyen grafikus környezetben, online és offline térben egyaránt jól használható. Saját fejlesztésű mobilapplikációjuk is már 90%-os készültségű, amelynek révén közvetlen kapcsolatot tudnak tartani a vendégekkel. A hotelekben pedig különböző felújítási munkálatok zajlottak a közelmúltban, illetve még zajlanak is néhány helyen. Minden szobát és közösségi helyiséget kifestettek, a gépészeti elemek karbantartása és felújítása is megtörtént. A wellnessrészlegekben leengedték a vizet, kijavították az esetleges szerkezeti hibákat, és szükség esetén a gépészeti szerkezeteket is felújították.

A vezérigazgató jelenleg úgy látja, hogy vidéken ismét be fog robbanni a belföldi turizmus, hiszen a külföldi utazások csak korlátozott számban vehetők igénybe, ezenkívül az emberek tartanak a vírustól, és amíg a teljes átoltottság nem történik meg, addig a hazai nyaralást részesítik előnyben. A vidéki forgalom ezért mindenképpen hasonlóan jól fog alakulni, mint ahogy alakult 2020 júniusától egészen 2020 októberéig. Budapesten véleménye szerint 2022-ben éled újjá a turizmus, de csak 2024-re fogja elérni a 2019-es szintet.

A szakember idén május előtt egy részleges, csökkentett üzemmódot engedő nyitásra számít szigorított feltételekkel.

A munkájukat elveszített és más területre kényszerülő szakmabeliekkel kapcsolatban Klemm Balázs úgy gondolja, hogy akiben megvan a szakma iránti tisztelet, és régóta űzi ezt a tevékenységet, az vissza fog térni előbb-utóbb. Nagyon bízik a fiatalokban, akik újító energiájukkal fel tudják frissíteni a szakmát.

Forrás: turizmus.com