Gyümölcs vagy zöldség a dinnye?

Talán kevesen tudják, hogy ez az édes, piros gyümölcs legbelül súlyos identitászavarral küzd. Míg az emberek jó része gyümölcsként hivatkozik rá, mások állhatatosan zöldségnek titulálják.  

Kétségtelen, hogy a görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs. Tekintve, hogy több mint 90 százaléka víz, a legforróbb napokon is garantáltan felfrissít. Salátákhoz és koktélokhoz is előszeretettel fogyasztjuk, áll a dinnyeinfo.hu cikkében.

Akkor hol az igazság?
Ha botanikussal beszélünk, ő azt állítja, hogy a görögdinnye gyümölcs, mert a virágzás után a növény magházából fejlődik ki és megtartja a magokat. A zöldség bármi más, amelyet a növény egyéb részeiből fogyasztunk, mint a spenót, amelynek a leveleit vagy a sárgarépa, amelynek a gyökerét fogyasztjuk el.

Az amerikai Oklahoma államban azonban más a helyzet, ott ugyanis a kérdésünkre mindenki rávágja, hogy a görögdinnye zöldség. Az állam 2007-ben még be is jelentette, hogy márpedig a görögdinnye immár az ő hivatalos zöldségük.

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik, akárcsak a sütőtök, amelyhez így szoros rokoni kötelékek fűzik. Ráadásul a zöldségfélékéhez hasonló termesztési rendszerben „állítják elő”. A kulináris felhasználása sem tér el nagyon a zöldségekétől. A lényeg, hogy ugyan a görögdinnyét gyümölcsként esszük, bizonyos aspektusokból akár zöldségnek is lehetne nevezni.

Dr. Lynn Brandenberger, az Oklahoma State University kertészmérnöke például úgy véli, hogy besoroláskor olykor azért lehet némi átfedés a gyümölcsök és zöldségek között. „Nincs fekete és fehér a biológiában. Minden piszkos szürke." – mondta a The Wall Street Journalnak a szakember.

Forrás: dinnyeinfo.hu / Store Insider / Turizmus Online