Ezekbe az országokba utazhatunk karanténkötelezettség nélkül

Miközben az országok többsége szigorú korlátozások mellett engedélyezi csak külföldi turisták beutazását, van néhány hely, ahol most is tárt karokkal várják az utazókat.

Miközben az országok többsége szigorú korlátozások mellett engedélyezi csak külföldi turisták beutazását, van néhány hely, ahol most is tárt karokkal várják az utazókat.

Vannak országok, ahova jelenleg anélkül utazhatunk, hogy megérkezéskor karanténba kellene vonulnunk, sőt, egyes országok még negatív PCR-tesztet sem kérnek belépéskor – ezeket a helyeket gyűjtötte össze a petrazworld.com utazási blog.

​Természetesen repülőjegy- és szállásfoglalás előtt minden esetben fontos tájékozódni a belépési feltételekről, hiszen az adott ország egyik napról a másikra változtathatja a követendő szabályokat a fertőzöttség függvényében.

​Azt is fontos megjegyezni, hogy hazaérkezéskor továbbra is érvényes a 10 napos karantén kötelezettség, amelyet 2 db, 48 órás különbséggel elvégzett, negatív PCR-teszttel lehet kiváltani.

Ezek után következzen azon országok listája, ahová most is viszonylag kevés korlátozás mellett utazhatunk, télből a nyárba!

Tenerife, Spanyolország

72 óránál nem régebbi negatív COVID-teszttel lehet belépni Spanyolország és a Kanári-szigetek területére, ugyanakkor előzetes online regisztráció is szükséges. Karanténkötelezettség nincsen. A szigetek között eltérő az éjszakai kijárási korlátozás mértéke és időtartama.

Jelenleg a Lufthansa üzemeltet járatot Tenerifére, de Madridba a KLM járatával is eljuthatunk, onnan pedig az Iberia gépével utazhatunk tovább a Kanári-szigetekre.

Zanzibár, Tanzánia

Zanzibár is azon kevés helyek egyike, ahol teljes teszt- és karanténkötelezettség nélkül élvezhető a nyaralás. Igaz, a helyi egészségügyi állapotok egyáltalán nem európai színvonalúak, tehát érdemes olyan utasbiztosítást kötni, amely fedezi az esetleg megbetegedés költségeit. Utazhatunk a Qatar Airways, Emirates, Air France-KLM, Lufthansa vagy a British Airways járatával is.

Kenya

A kenyai Egészségügyi Minisztérium által közzétett lista alapján Magyarországról érkező állampolgárok mentesülnek a karantén kötelezettség alól az afrikai országba való belépésnél. Mindössze egy 96 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt felmutatása szükséges és az eredmény feltöltése egy ún. PanaBIOS rendszerbe. A rendszer generál egy ún. travel code-ot (TC), amelyet a belépésnél a hatóságok kérhetnek. A reptéren testhőmérséklet-mérés lehetséges. Utazás a fentebb felsorolt légitársaságokkal.

Maldív-szigetek

Utazhatunk a luxusüdülőközpontokba és egyes lakott szigetekre is, mindössze egy darab negatív PCR-tesztet kell bemutatnunk érkezéskor, amely 96 óránál nem régebbi keltezésű. Szükséges még egy QR-kódos regisztráció is az utazás előtt. Utazhatunk a Qatar Airways, Emirates, Air France-KLM, Lufthansa vagy a British Airways járatával is.

Dubaj

Budapestről az Emirates járatával öt óra alatt a napsütésben lehetünk, ráadásul elég egy maximum 96 órával korábban készült negatív COVID-teszt. Érkezéskor még egyszer letesztelnek minket, az eredményt addig a szállodai szobában kell megvárni, de negatív eredmény esetén szabad a mozgás, és az éttermek, bárok is nyitva vannak! Ha csak átutazóként vagyunk Dubajban, tranzitutasként nem tesztelnek minket a repülőtéren még egyszer.

Mexikó

Akárcsak Zanzibár esetében, itt sincs teszt- vagy karanténkötelezettség érkezéskor. Utazás lehetséges a Lufthansa, az AirFrance-KLM vagy a British Airways járataival is.

Dominika

A dominikai kormány eltörölte a teszt- vagy karanténkötelezettséget, mindössze lázmérés történik a repülőtéren. Akiknél tüneteket észlelnek, azokat elkülönítik és átadják a hatóságoknak. Az európai repülőtársaságokon kívül a Turkish Airlines is közlekedtet járatot a Dominikai Köztársaságba.

Egyiptom

Egyiptom valamennyi repülőterére érkező utas köteles 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet bemutatni, a 6 év alatti gyermekek kivételével. Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR-tesztet 30 USD áron. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt. Budapestről az Egyptair közvetlen járatot üzemeltet heti egyszer Hurghadába, és kétszer Kairóba.

Costa Rica

Légi úton belépő utasok számára nincs karanténkötelezettség. A reptéren lázmérés van, és be kell mutatni érvényes utasbiztosítást, amely fedezi az esetleges Covid-fertőzés során felmerülő költségeket. Az országba a Lufthansa, a LOT, a Finnair vagy a Turkish Airlines járatával juthatunk el.

És íme két további lehetséges úti cél a közeli országok közül:

Montenegró

Január 12-től nincs teszt-, sem karaténkötelezettség az országba való belépéskor, ugyanakkor szigorú járványügyi korlátozások vannak még érvényben. Ezekről bővebb infó a Konzuli Szolgálat honlapján olvasható. Fontos, hogy a szárazföldi megközelítés esetén tájékozódjunk a tranzit országok be- és kilépési feltételeiről is, és érvényes útlevél legyen nálunk!

Bosznia-Hercegovina

Ugyan teszt- és karanténkötelezettség nincsen az országba belépéskor, viszont a magyar állampolgároktól egy 48 óránál nem régebbi, negatív PCR koronavírusteszt bemutatását kérik, illetve érvényes útlevelet kell felmutatni a hatóságoknak (kilépéstől számítva az útlevélnek még 90 napig érvényesnek kell lennie).

A jó hír, hogy nyitva vannak az üzletek, bárok, éttermek – természetesen maszk viselete kötelező mindenhol. Fontos, hogy szárazföldi megközelítés esetén tájékozódjunk a tranzit országok be- és kilépési feltételeiről!

Forrás: turizmus.com