Ezek lesznek a 2022-es év nagy fejlesztései Budapesten

A fővárosban az utóbbi időben számos nagy léptékű beruházás ér a célegyenesbe.

Az év első hónapjaiban több nagyberuházás is befejeződik Budapesten, ezeket a PestBuda gyűjtötte össze a teljesség igénye nélkül. A projektek közül íme azok, amelyek a turizmushoz és az utazáshoz is kapcsolódnak.

Múzeumfejlesztések
Legkorábban a Városligetben található Magyar Zene Házának örülhetünk: a nagyközönség január 22-én veheti birtokba az épületet. A japán Sou Fujimoto tervezte üvegfalú épület különleges tetőszerkezete organikusan hullámzik és lyukak tördelik át. A helyenként 12 méter magas belső tér komplex zenei programkínálatot nyújt a betérőknek: a felszín alatt zenei témájú kiállításokat rendeznek, a földszinten lesznek az előadások, az emelet pedig pedagógiai célokat szolgál majd. A Magyar Zene Házát a világ 22 legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális látványossága közé választották a minap

Januárban ezen kívül újra látogatható lesz az Ady Emlékmúzeum, amelyet az utóbbi hónapokban felújítottak és egy múzeumpedagógiai foglalkozásoknak helyet adó térrel bővítettek is. A költő Csinszkával élt itt 1917–19 között.

Az Ötvenhatosok terén épülő Néprajzi Múzeum új épülete várhatóan tavasszal nyitja meg kapuit. A magyar építészstúdió, a Napur Architect által tervezett épület nagy része a föld alatt húzódik meg, a felszínen is látható két szélső tömbje üveghomlokzatot kapott, amit fémháló rács borít. Ezen húsz magyar és húsz külföldi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazása jelenik meg mintegy félmillió pixelben.

A Széll Kálmán téren 2018 óta tart az egykori Budai Postapalota rekonstrukciója, mely nagyrészt már befejeződött. A mostani helyreállítás során s belsejét átalakították, irodaházként működik majd tovább. A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló épület alsó szintjein március 15-én nyílik majd meg a Pénzmúzeum.

2022-ben a Hősök terén található Műcsarnok épülete is teljes körű renováláson esik át, modernizálják az épületgépészetet, a homlokzatot pedig restaurátorok bevonásával állítják helyre. A Magyar Nemzeti Múzeum közönségforgalmi tereinek tavaly kezdődött felújítása is befejeződik az idén, a mészkőpadló visszakapja régi csillogását, megújul a bolt, a kávézó és új fogadópultot is építenek.

Öt év után újranyit az Operaház
Az Ybl Miklós tervei szerint épült Operaház rekonstrukciója már ötödik éve tart, tavaszra ez is befejeződik. A belső tér modernizációja érintette a színpadtechnikát és az elektromos hálózatot, de bővítették a zenekari árkot, kicserélték a nézőtéri székeket és klimatizálták az egész épületet. A helyreállítást azután kiterjesztették a homlokzatra is és újrabádogozták a tetőt.

A budai Várban folyó munkálatok nagy része idén még nem készül el. Tavasszal átadják azonban a helyreállított Karakas pasa tornyát, ami a Csikós-udvar visszaépítésének utolsó állomása. Szintén használatba veheti majd a közönség a Dísz tér melletti Fehérvári rondellát, melyet júniusban statikai okokból teljesen le kellett bontani. A rekonstrukcióval együtt visszaállítják Görgei Artúr lovasszobrát is, melyet szintén restauráltak.

Elkészül a Keleti pályaudvar fejlesztése
A Keleti pályaudvar utascentrumát is idén adják majd át a közönségnek. A felújított aluljárószinten 9 új pénztárat alakítanak ki, valamint több utastájékoztató kijelzőt is elhelyeznek. Az akadálymentesítés jegyében pedig ezután lifttel és mozgólépcsőn is fel lehet majd jutni a vágánycsarnokba.

Luxusszállodák nyílnak az Andrássy úton
Az év egyik legjobban várt felújítása az Operaházzal szemközti Drechsler-palotát érinti. A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett épületet a második világháború után közel fél évszázadig az Állami Balettintézet használta, az utóbbi két évtizedben azonban üresen állt. A mostani helyreállítás visszaadja az épület eredeti pompáját, belül pedig a kivitelező DVM Group 151 szobás, ötcsillagos luxusszállodát alakít ki úgy, hogy egy ötödik szintet is beépítenek.

Az Andrássy út 52. szám alatti, Schmahl Henrik tervezte Haggenmacher-palotát szintén luxusszállodává alakítja az új tulajdonosa. A tavaszra véget érő munkálatok során 121 szobát alakítanak ki, és a belső udvar fölé egy üvegtetőt is húznak.

Lombkoronasétány a Normafán
A Normafán az egykori Sport Hotel helyén lombkoronasétányt építenek. A sétányt eredetileg a fák között vezették volna, de természetvédelmi megfontolásokból végül az üresen álló telek mellett döntöttek. A terület piknikezésre is alkalmas lesz, tehermentesítve ezáltal a rendkívül népszerű Anna-rétet.

Forrás: turizmus.com