Danubius 50: városi séták indulnak a Hotel Astoriában

Alapításának 50. évfordulója alkalmából a Danubius Hotels visszahozza a legkedveltebb fogásokat az elmúlt évtizedekből az étlapra, és kollégái legemlékezetesebb történeteit is megosztja a nagyközönséggel.  

A hosszúlépés.járunk? városi sétaszervezővel pedig elindítja „Nem hisztéria! Astoria!” sétáját.

Az idén 50 éves Danubius Hotels számos aktivitással ünnepli a kerek évfordulót. A szállodalánc bemutatja a leghíresebb forgatási helyszíneket, az évek során a szállodákban megszállt külföldi sztárok sztorijait is megosztja, de az elmúlt 50 év ikonikus fogásait is visszahozza a jubileum alkalmából. Emellett külön figyelmet fordítanak a munkatársak elismerésére is, a kollégák számára szállodai élményhetet szerveznek, és rendhagyó ünnepségsorozattal köszöntik őket.

A jubileumi aktivitás része a hosszúlépés.járunk? városi sétaszervező „Nem hisztéria! Astoria!” sétája, amely során az érdeklődők a Danubius Hotel Astoria teljes történelmét és legérdekesebb eseményeit is megismerhetik. Ezt a programot a sajtó képviselői maguk is kipróbálhatták egy rendhagyó sajtótájékoztató keretében.

A séta során kiderült számos meglepő tény az ikonikus szálloda múltjáról. Az Astoria Szálló 1996 óta a Danubius Hotelshez tartozik, ez a főváros egyik legrégebbi, eredeti formáját őrző, ikonikus szállodája. Valójában három épületrészből áll, amit két építész tervezett. A Kossuth Lajos utca felőli homlokzaton láthatóan elválik az épület, eltérnek az ablakközök oszlopdíszei, az ablakok fölötti díszítmények és a franciaerkélyek is.

A szálloda a nevét a híres New York-i Astor St. Regis hotel után kapta, amely az Astor család első szállója volt. A budapesti szálló névadója Gellér Mihály, a szálloda üzemeltetője és első igazgatója, aki korábban éppen az Astor St. Regis vezetője volt.

1914. március 14-én, a háború előestéjén nyitotta meg kapuit az Astoria az Amerikából hazatért Gellér Mihállyal. A hotel az egyik legnépszerűbb szálló volt a kezdetektől, szinte egymásnak adták a kilincset a fővárosba érkező jómódú vendégek. Gyakran „Ahsztória” néven emlegették, mert annyira nehéz volt bejutni.

Megnyitása után része volt a történelem legnagyobb eseményeinek, Károlyi Mihály otthona is volt, egy ideig pedig a Gestapo főhadiszállásaként üzemelt, de az oroszok és az amerikaiak is elfoglalták. Kádár idején például a titkosszolgálat álcázott lehallgató és képrögzítő berendezéseket helyezett el a hotel szobáiban, hogy megfigyelhessék a külföldi állampolgárokat. Ezeket az eszközöket természetesen azóta már rég eltávolították.

A szálloda pinceszintjén ma is megtekinthető az egykori mulató, amelynek színpadán Cserháti Zsuzsa és Medveczky Ilona is fellépett a szocializmus jómódú vállalkozói: vidéki zöldségesek, szobafestők és vízvezetékszerelők előtt.

Az elmúlt évek során több nagy felújításon is átesett a szálloda, legutóbb a Magyar utcai oldalon lévő szobákat újították fel a 21. századi utazók igényeinek megfelelően.

Forrás: turizmus.com