Cziráky Margit Rózsakertje

Látogatható a Dunántúl egyik legnagyobb Rózsakertje: 8700 rózsatő, 400 fajta, 220 méter lugas rendszer.

Látogatható a Dunántúl egyik legnagyobb Rózsakertje! 8700 rózsatő, 400 fajta, 220 méter lugas rendszer.

Folyamatosan nyílnak a rózsák a fertődi Esterházy-kastély közel száz éves múltra visszatekintő Cziráky Margit Rózsakertjében, amely június 1-je óta látogatható. Nyíló rózsákat május közepétől szeptemberig láthatunk, de júniusban a leglátványosabb a virágzás. A gyönyörű látványt nyújtó helyszín minden nap délután 14 órától 18 óráig látogatható, míg júliustól már délelőtt 10 órától is beléphetnek a vendégek.
A magyar rózsafajták minden másnál teljesebb gyűjteménye kapott itt helyet, az ágyásokba 8700 rózsatövet ültettek ki. A kiválasztásnál cél volt, hogy a kertet Márk Gergely rózsanemesítő által nemesített magyar fájtak díszítsék. Az általa nemesített hatszáz fajtából több, mint négyszáz rózsafajta tálalható. A rendkívüli látványt- és illatélményt ígérő Rózsakertben megújult a 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal.

A Rózsakert így újra betöltheti szerepét, hiszen Cziráky Margit grófnő is éppen ezért hozta létre ezt a virágos kertet, hogy gyönyörködhessen a rózsákban, ahogy azt ma már a fertődi Esterházy-kastélyba látogató vendégek is megtehetik.