Burger Barna – Kékvándor kiállítás

Burger Barna fotográfus – hajdani, gyermekkori álmát valóra váltva – éppen tíz éve végigjárta az Országos Kéktúra 1180 kilométerét.

A vándorláson készült fotóit, s a hozzájuk fűződő gondolatait könyvvé formálta és a Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában 2015-ben megjelentette KÉKVÁNDOR címmel. 

A fotográfus kamerája hol a természet szépségeit, hol a meglepő furcsaságait örökítette meg. Lenyűgöző tájak, ismerős-ismeretlen emberek, meglepetések vagy éppen apró, szép részletek bukkannak elő ennek a vándornaplónak a lapjairól, ami összességében egy spirituális értelemben is erős országképet mutat nekünk. 

Nem csak a Kékvándor című album, hanem a vándorlás alatt készült mintegy 40 000 fotográfiának gondos válogatásából, Csizek Gabriella kurátor (Capa Központ) megrendezésében készülő kiállításon 100 kép látható. 

A Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában megrendezett kiállítás figyelembe veszi a különleges, nagyszabású tér adottságait. A falakon körbefut a Kéktúra teljes útvonala. Az Országos Kéktúra tájegységein végigvezető fotográfiák és a különleges installációk nem csak a túra teljes útvonalát mutatják be, hanem fényekkel, hangokkal, meglebbenő, megmozduló képekkel az erdők gyönyörű, megnyugtató és kiteljesítő világát megidézve vezetnek el a megismeréstől a felismerésig.

A fotográfiák egy része klasszikus módon, kiváló minőségű kiállítási kópiákon mutatkozik meg – felhasználva a múzeum régi, használaton kívüli ún. lepkedobozait, tartófiókjait.

Ezen kívül láthatóak textilre nyomtatott képek a térbe belógatva, az erdőt stilizálva, valamint plexire nyomtatott, térhatású fotográfiák. A kupola alatti részben egy magasles várja a látogatókat, amelyről távcsővel nézhetőek a kiállítás képei. Hatalmas világítókockákon tűnnek át sejtelmesen a képek. A világítókockák egy- kétméteres magaságukkal és az átvilágított fotográfiákkal kiemelten látványos elemei a kiállításnak. Az oszlopokra a Kéktúra motívumai kerültek, jelzőtáblák, pecsételőhelyek. A flóra és fauna átlényegülve jelenik meg a kiállításon: hanghatások, fényhatások segítik a látogatók „erdő-mező” élményét. A kiállítás képei közül néhány „megmozdul” az AR segítségével. Ezen kívül interaktív bekapcsolódásra is van lehetőség: érintőképernyőn bebarangolható a Kéktúra és további, tájegységenkét legalább 30-40 fotográfiát lehet megnézni.

A kiállítás külön fotókon bemutatja a kékvándorok felszerelését is. Burger Barna özvegye, Feszthammer Fanni a kiállítás rendelkezésére bocsájtotta a fotográfus néhány, a túrázás során használt tárgyát, illetve nem csak a fizikai tárgyak, de a túrázás előkészületének a dokumentumai is rendelkezésre állnak.

A kiállítás fontos részét képezik a szövegek, amelyeket Burger Barna sok évtizedes barátjával, a Kéktúrán több tájegységen át vele gyalogló alkotótársával, Kőrösi Zoltánnal írt. Az író és a fotográfus a természetről, a tájról, a megtett útról közösen írta érzékeny szövegeit.

Az október 31-ig látogatható kiállítást változatos szakmai programok kísérik: filmvetítések, könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések, megemlékezések, tárlatvezetések.

Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum