Allergiás náthára gyógyfürdő, gyógyvíz

Az allergiás nátha sokak életét megkeseríti. A tüsszögéssel, orrfolyással, orrdugulással járó tünetek lehetnek szezonálisak,vagy akár egész évesek.

Az allergiás nátha sokak életét megkeseríti. A tüsszögéssel, orrfolyással, orrdugulással járó tünetek lehetnek szezonálisak, - például pollenallergia esetén – vagy akár egész évesek, tipikusan ilyen lehet a házipor allergia (amit a háziporatka ürüléke okoz). Felvetődik a kérdés, hogy az allergiás nátha tüneteit egyes gyógyvizek, illetve gyógyfürdős kúrák enyhíthetik-e?

A tengerparti nyaralások során sok allergiás tapasztalja, hogy a sós víz, illetve egészen pontosan a sós pára hatására jelentősen enyhülnek, vagy akár meg is szűnnek a légúti panaszai. Ez a hatás onnan ered, hogy a belélegzett apró sórészecskék megtapadnak a légutak nyálkahártyáján, ahol magukhoz vonzzák a mikroorganizmusokat és a lerakódott szennyező anyagokat, polleneket. Így csökkentve a nyákképződést, a nyálkahártya duzzanatot és gyulladást. Kisebb mértékben ugyan, de ezek a hatások a magas sótartalmú gyógyfürdőknél is érvényesülhetnek. A medencékben a víz felett lévő páraréteg kedvezően hathat ezeknél a légúti panaszoknál. Egyes modernebb fedett fürdőkben ráadásul komoly szűrőberendezések működnek, amelyek a kültéri polleneket nem engedik bejutni a beltérbe. Magas sótartalmú termálvizeket találhatunk Bükkszéken, Cserkeszőlőn, Kiskunmajsán, Orosháza-Gyopárosfürdőn, vagy éppen Sárváron.

A cikk teljes terjedelemben a Termál Online oldalán olvasható>>