A gyógyvizek meglepő hatása

A gyógymedencék körüli kellemes, párás mikroklíma önmagában is kedvező hatást gyakorol az egészségre.

A gyógyvizek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nem csupán a bőrön keresztül képesek bejutni a szervezetbe, hanem a víz páráját belélegezve, a tüdőn keresztül is hatékonyan felszívódnak. A magas sótartalmú gyógyvizek kedvező hatása ezen a téren régóta ismert, egyébként hasonlóan ahhoz, ahogy a tengerpart sós klímája sokaknál enyhítheti a nyári szénanátha tüneteit.

Például a magas sótartalmú bükkszéki gyógyvízzel végzett inhalációs kezelések igazoltan kedvezően befolyásolják a krónikus légzőszervi problémával küzdő betegek állapotát. Emellett a gyógyvíz hatásos lehet felső légúti gyulladások, asztma és tüdőgyulladás kiegészítő kezelésére is. A jódos és kénes gyógyvizek is hasonlóan pozitív hatásúak. A jód csökkenti a gyulladást, míg a kén nemcsak gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, hanem értágító hatásának köszönhetően javítja a szív vérellátását is. Mindezek jól mutatják, hogy a gyógyvizes pára nem csak az adott légzőszervi betegségekre gyakorol kedvező hatást.

Nemrégiben egy érdekes tanulmányt publikált a varsói Mossakowski Orvosi Kutatóintézet. A lengyel szakemberek a gyógyvizek légúti problémákra gyakorolt hatását vizsgálták, ehhez pedig a témában eddig megjelent kutatási eredményeket összegezték. Ez alapján maga a gyógyvizes medencefürdőzés vagy önmagában csak a medence közelében való tartózkodás is kedvező lehet a légzőszervi megbetegedések esetében, bár hangsúlyozzák, hogy a közvetlen inhaláció azért hatásosabb.

A vizsgált kutatások értékelését nehezítette, hogy eltérő összetételű gyógyvizeket vizsgáltak. Azonban ezekből látható, hogy alapvetően mindegyik víz hatékony lehet a légzőszervi megbetegedések kezelése során. Tehát a sós, a jódos-brómos, a kénes, a radonos vizek mind kedvező hatást fejtenek ki. Mindazonáltal a tanulmány szerzője kiemel egy vízfajtát úgy tűnik, hogy a kénes vizek gyulladáscsökkentő tulajdonsága erőteljesebb lehet.

A témában született vizsgálatok szerint allergia esetén a termálvizes inhaláció csökkenti az orrfolyást, a viszketést, az orrnyálkahártya duzzanatát. A kezelés segít megtisztítani a légutakat az allergénektől.

A gyógyvizek gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatása már ismert az ízületi és bőrbetegségek kezelésében. Úgy látszik, hogy ez a kedvező tulajdonság érvényesül a légúti megbetegedéseknél is. Valószínűleg azáltal, hogy segít helyreállítani a károsodott gyulladáscsökkentő mechanizmusokat.

Szintén a kedvező eredmények között említhető, hogy a gyógyvizes inhalálás hatására csökkent az orrdugulás és a köhögés. Összességében jelentősen javult a légzőszervi megbetegedésekben szenvedők életminősége.

Mennyi ideig tart a gyógyvízzel végzett inhalációs kezelések hatása? Bár kevés a hosszú távú vizsgálat, egyes esetekben fél- egy éves hatásról számolnak be. Allergia és asztma esetén ez az időtartam nyolc-tíz hónap lehet, míg gyermekkori krónikus tüdőgyulladás esetén másfél év. Az látszik biztosnak, hogy a kezelések ismételt alkalmazására szükség lehet a megfelelő hatás fenntartása érdekében.

Forrás: Thermál Online