7 történelmi fürdőnk, ahol megelevenedik a múlt

Ősszel az egyre hűvösebb reggeleken, estéken jól esik ellátogatni egy gyógyfürdőbe, szaunázással, gyógykezelésekkel kényeztetni testünket lelkünket. 

Így ősszel az egyre hűvösebb reggeleken, estéken jól esik ellátogatni egy gyógyfürdőbe, szaunázással, gyógykezelésekkel kényeztetni testünket lelkünket. De vajon tudjuk-e, hogy akár több száz éves falak között is fürdőzhetünk, ha az ország legszebb műemlékfürdőit választjuk. Melyeknek egy része Budapesten található.

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

A ránk maradt, még üzemelő török fürdők közül a legjelentősebb a Rudas fürdő. Feltárások valószínűsítik, hogy a fürdő már a török hódoltság előtt létezett. Mai napig népszerű a török fürdő nyolcszögletű medencéje és a félgömb kupolával fedett nyolc oszlopos medencetér. Emellett találunk még benne számos termálmedencét, és egy modern wellness részleget, melynek tetőteraszos termálvizes jakuzzijából gyönyörű kilátás nyílik a városra a Duna partján.

Árpád Fürdő

Hazánk egyik legszebb, szecessziós stílusú fürdője a székesfehérvári Árpád Fürdő, mely évtizedekig tisztasági fürdőként funkcionált, 1905-ben nyitotta meg kapuit. Leglátványosabb része a török fürdő, a mozaikkal kirakott ülőmedence, az ülő pezsgőfürdő és a központi fürdőmedence, melyeket 2010-ben már felújítottak. A műemlékfürdő különlegessége a mozaikcsempés tepidárium, az arab és a török pezsgőfürdő.

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

Budapest egyik legszebb fürdőjét a XVII. században Sárosfürdőnek nevezték, a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő, finom forrásiszap miatt, majd 1918-ban a főváros első luxus kategóriájú létesítménye lett az új gyógyfürdő. A második világháború alatt is működött, pedig a női részleg egy belövés következtében szinte teljesen megsemmisült. Manapság már hullámmedencével, pezsgőfürdővel, ülőmedencékkel, úszómedencékkel bővült a kínálat, ami mellett széles körű gyógyszolgáltatások, és szépségkezelések várnak a fürdőzőkre.

Török Fürdő Eger

Az egri Török Fürdőt Arnaut pasa emeltette, a gyönyörű, arany kupolás fürdőben a hithű mohamedánok tisztálkodhattak és társaloghattak. Többszöri felújítást követően még mindig áll, és hat medencével, magas színvonalú wellness-és gyógyászati szolgáltatással várja vendégeit. Meglehetősen ritka, radon-tartalmú gyógyvízzel rendelkezik, és autentikus hamam masszázsokat is kipróbálhatunk benne.

Király Gyógyfürdő

A Király fürdő építését 1565-ben Arszlán budai pasa kezdte meg, és utóda fejezte be. A Király Gyógyfürdőnek akkor sem volt és ma sincs közvetlen meleg víz bázisa, vizét a Szent Lukács fürdő kútjaiból nyerik. A törökök azért építették messze a forrásoktól, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége a várfalon belül. A fürdőben ma már olyan kényelmi szolgáltatások is igénybe vehetők, mint a privát családi kádfürdő vagy a szaunás kádfürdő. Nemrég a fürdő udvarán egy meleg vizes kültéri dézsát is kialakítottak.

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

A Veli Bej fürdő 1806-ban került az Irgalmas rend kezébe, a török fürdő már ekkor is a kórház részét képezte. 2012-ben esett át egy teljes felújításon. Wellness részleg jakuzzival, két gőzkamrával, finn és infraszaunával, masszázszuhanyokkal, jégkészítő géppel, hydroxeur- és tangentorkáddal, Kneipp-sétálóval, úszómedencével és masszázzsal áll a vendégek rendelkezésére.

Széchenyi Gyógyfürdő

A fürdőt Zsigmondy Vilmosnak, a kor híres bányamérnökének köszönhetjük, aki egy 1246 méter mélységű artézi kutat fúratott a Városligetben, ahonnan a víz 76 Celsius fok hőmérsékleten érkezik a felszínre. Pest első gyógyfürdője az évek során Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumává vált 21 medencéjével. A Széchenyi fürdőt palotának is nevezik, külső és belső díszítésében egyaránt fontos szerepet kaptak a vízhez kapcsolódó motívumok. Különleges fényterápiás szaunája és sörfürdője, gyógyvize pedig számos emésztőrendszeri, légzőszervi, mozgásszervi, nőgyógyászati betegségre nyújthat gyógyírt.

Forrás: termalfurdo.hu