World Press Photo 2022 Kiállítás

Hiteles képek és történetek az elmúlt évről, régióról régióra.

A World Press Photo hét évtizedes történelmének talán a legnagyobb változását hozta létre idén azzal, hogy a világ legrangosabb pályázatának előzsűrizését regionálissá tette, amelynek eredményeképpen a helyi események értőbb értékelése várható. Mostantól, külön-külön értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak és közép amerikai, a dél amerikai, a dél-kelet-ázsiai és óceániai régióból küldött pályaműveket. A korábbi kategóriák helyett mindössze négy kategóriában lehetett pályázni: egyedi fotó, képriport, hosszú távú munkák és az úgynevezett nyitott forma.

Ezek a változtatások, minden remény szerint, még jobban tárják majd elénk a körülöttünk lévő eseményeket a világ minden részéről a dokumentarista fotográfia különböző formáin keresztül. Természetesen a regionális díjak mellett vannak globális díjazottak is.

Életünket az elmúlt időszakban meghatározta a járvány, és a regionális konfliktusok is egyre közelebb kerültek hazánkhoz. Ezen a kiállításon hiteles képekkel, hiteles történeteket láthatunk, olyanokat, amelyek bizonyosan gondolkodásra késztetik a nézőt

Az elmúlt négy évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban is az egyik leglátogatottabb volt, több mint negyvenötezer látogatóval. A korábbi rendkívüli közönségsiker után a kiállítás idén is öt héten át lesz látogatható. Az izgalmas pályaműveket bemutató tárlatot hagyományosan kísérő kiállítás egészíti ki.

A World Press Photo kiegészítő kiállítása Radisics Milán „Lábnyomunk, - az ember hatása bolygónkra” című kiállítása. A számos hazai és nemzetközi díjat nyert légifelvételeken Európa olyan részeit láthatjuk, ahol a drámai változásokat okozott az ember jelenléte.

A World Press Photo 2022 kiállítás képeit a nemzetközi zsűri 130 ország 4066 fotóriporter 64823 fotójából válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen több mint négymillióan tekintik meg.

A hollandiai World Press Photo Foundation 1955 óta szervezi a világ legjelentősebb pályázatát és annak nyomán a leglátogatottabb kiállítását, amely mindig az előző évet mutatja be 120 helyszínen. A kiállítás szervezője már három évtizede a Herald Európa, felelős koordinátora Révész Tamás, aki korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a pályázatnak.

A kiállítás 2022. október 30-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum