White Raven skybar & lounge

A július 23-án megnyílt White Raven skybar & lounge-ról nagyon nehéz úgy beszélni, hogy az ember nem használ felsőfokú jelzőket.  

És abban is biztosak vagyunk, hogy aki fellátogat a Mátyás templom tőszomszédságában található helyre, az semmilyen jelzőt nem talál majd túlzónak. Budapest legújabb, és a Várnegyed egyetlen skybar-jából elénk táruló látvány, a hely szelleméből táplálkozó, ám egy vibráló metropoliszhoz illő különleges koktélok és a bár hangulatát tovább fokozó dizájnmegoldások együttesen ejtik rabul az embert. Ahogy kilépünk Budapest legmagasabban fekvő ötcsillagos hoteljének a tetejére, az elénk táruló lenyűgöző panorámát önkéntelenül sem a szemünkkel nézzük, hanem az összes sejtünk megpróbálja magába szívni a látványt, annyira ismeretlen arcát mutatja a város. Olyan szögei, olyan színei mutatkoznak, amiket évtizedekig rejtegetett előlünk.

Ha az ember lehuppan a hívogató formájú székek egyikére, nem nagyon tehet mást, minthogy hosszas szemezésbe kezd Pesttel. A Margitsziget még sosem villantotta meg ezt a formáját, a Duna grandiózusabb, mint valaha, a Mátyás templom csodás Zsolnay-cserepei pedig olyan közel vannak, hogy az ember legszívesebben megtapintaná őket. Különösen, ha a templomhoz legközelebb eső privát részben foglal helyet. De mielőtt végleg elmerülnék a túloldal csodáiban, egy kellemes hang fogja visszahozni megbabonázott énünket a jelenbe azzal, hogy az italpreferenciáink után érdeklődik.

A hang tulajdonosa nem más, mint Barta Mátyás, a bar manager és az italkínálat egyik megalkotója. A White Raven skybar & lounge 7, ritka koktélkülönlegességét Schök Norberttel, a hazai és nemzetközi bárélet kiemelkedő szakemberével együtt komponálták meg. Mátyás zseniális emberismerő: négy rövid kérdés után már tudja is, mire van szüksége a vendégnek. A különleges formájú koktéllapon nem szokványos italneveket olvashatunk, hanem tulajdonságokat. Semmi túlzó könnyedség, helyette a személyiségünket meghatározó, mély szavak fémjelzik a kínálatot: erő, kitartás, bátorság, hit, akarat, becsület és alázat.

„A koktélok neveit a holló faroktollaihoz kapcsolódó mondakörből kölcsönöztük, és a nevek nem zsákbamacskák: az italok színe, hangulata, tálalása és élménye mind ezek alátámasztására jött létre. Én nem hiszek a félmegoldásokban, addig csiszolgattuk, tologattuk, redukáltuk és emeltük az összetevőket, amíg a teljes signature koktélsor kerek egésszé nem érett” – avatott be minket a kulisszatitkokba a szakember. A 7 italt egy kéthetes workshop keretében alakították, formálták. Napi 10 óra kísérletezés a pult mögött, majd további 4-5 órányi tervezés és értékelés – így minden italból egy önálló performansz lett.

A koktélok mellett a skybar gasztronómiai élményének másik fontos pillére az, amit Maráczi Imre, culinary director és Graur Zoltán, culinary chef a tányérokra varázsol. „Ritka lehetőség, hogy egy minden érzékszervre ható skybar étlapját álmodhatjuk meg. Így rögtön a rajtnál tele voltunk ötletekkel. Összedugtuk a fejünket a csapattal, és a koncepciókat Graur Zoltán culinary chef Kanyó András, executive chef szakmai iránymutatása mellett varázsolta a tányérokra. A White Raven étlapján bárételek találhatóak; igyekeztünk minden egyes fogással valami újat alkotni, amely a Mátyásék által megálmodott elképesztő signature koktélok méltó kísérője lesz. És hogy mi lebegett előttünk, amikor nekiláttunk? Csak az, ami mindig: olyat csinálni, ami máshol nincs.“

A belsőépítészeti megközelítés alapja is az volt, hogy olyan hely legyen a White Raven skybar & lounge, amilyenhez fogható nincs máshol. A vörösben úszó 3D kerámia mozaik a Mátyás-templom Zsolnay csempéinek kistestvére. A bár italtartóként szolgáló hátfala pedig a templom ólomüveg ablakaira kacsint vissza, de egyik sem akarja túlharsogni azt. Az asztalok, székek mérete és elrendezése hajszálpontosan van tervezve, bárhova is ülünk, a kilátás nem marad rejtve előlünk. Ha sokadmagával érkezik az ember, a nagyméretű lounge körasztalok körül már-már szeparálva, csoportosan is kényelmesen elférhetünk. Mindez Nathalie Rottenburg keze munkáját dicséri. A spanyol születésű, Braziliában felnőtt hoteldizájn-specialista 2015 óta dolgozik együtt a Danubius Hotels és Ensana szállodaláncokkal. A bejáratott munkakapcsolat abszolút meggyőző: makulátlan, mégis élettel teli élmény. A nagy részt nyitott terű White Raven skybar & lounge a Danubius Hotels tulajdonában és üzemeltetésében áll, és július 23. óta várja a lélegzetelállító élményekre nyitott nagyközönséget, szezonális nyitvatartással.