Régi-új gasztrokoncepció a badacsonyi Tilia Borvendéglőben

A századelőt idéző ízekkel és a hozzájuk illő helyi borokkal kezdi a nyári szezont a 120 éves badacsonyi Neptun Badacsony Boutique Hotel étterme.

Degusztációs ebéden ismerkedtek az újságírók az új kínálattal, majd a legendás kétárbócos Phoenix fedélzetén folytatták a borok kóstolását.

A megújuló balatoni gasztronómia aktív szereplőiként a Tilia tulajdonosai is elkötelezettek a legkiválóbb helyi alapanyagokra épülő, értékőrző és -teremtő vendéglátás mellett. Tagjai az egész éves Balaton és a minőségi szolgáltatások koncepcióját képviselő Balatoni Körnek és a badacsonyi Gasztrohegy rendezvénysorozatnak.

A borsorral kísért négyfogásos ebéd során kiderült, hogy a vendéglő új kínálatát az 1902-ben alapított Neptun szálló első évtizede ihlette

Visszaköszön a századelő
„Még az út elején járunk, a konyhánk folyamatosan fejlődik. A víziónk, hogy a vendégek fejével gondolkodjunk, ugyanakkor mindig egy kicsit többet adjunk a várakozásoknál. Azt szeretnénk, hogy a Neptun Hotel és a Tilia Borvendéglő nyugodt oázis legyen Badacsony forgatagában” – mondta a sajtó képviselőit és a helyi szállásadókat, borászokat, borbár tulajdonosokat vendégül látó Nagy Miklós, a hotel és a borvendéglő tulajdonosa. Az oázis akár szó szerint is érthető, hiszen a hotel kertjét évszázados hársfák árnyékolják. Az étterem neve is erre utal: a tilia latinul hársat jelent.

A borsorral kísért négyfogásos ebéd során megtudtuk, hogy a vendéglő új kínálatát az 1902-ben alapított Neptun szálló első évtizede ihlette: az étlapon a századelőt idéző, könnyen érthető ételek szerepelnek. Igyekeznek minél több környékbeli alapanyaggal – gyümölcsökkel, halakkal, tejtermékekkel, szörpökkel – dolgozni, és elkötelezettek amellett, hogy kevésbé ismert helyi borászatok izgalmas tételeit is bemutassák. A mintegy 15-20-féle bort tartalmazó borlapot Dömsödi Károly sommelier állítja össze, aki folyamatosan keresi a borvidék pincészeteinek különleges tételeit, és az étel-bor párosításoknál is bátran eltér a klasszikus szabályoktól.

Egry József botrányos szerelme
Az étteremnek is helyet adó hotel története több mint 120 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a turizmus térnyerésével együtt Badacsonyban is megnőtt az igény a színvonalas szálláshelyek iránt.

A Neptun Badacsony első szállója volt, alapkövét 1902-ben fektették le. A századelő vendégei azonban alig egy évtizedig élvezhették a romantikus épület kényelmét. Az I. világháború idején a hotelben működött ugyanis a Magyar Szent Korona Országos Vörös-Kereszt Egylet Badacsonyi Kisegítő Kórháza.

A ház később volt vállalati és szakszervezeti üdülő, szállodalánc tulajdonába is került, szobáiban nemesek, polgárok, munkások, hadirokkantak, táborozó gyerekek és családok nyaraltak.

A Neptun épülete egy híres szerelem helyszíne is: Egry József, a Balaton festője 1916-ban került a badacsonyi hadikórházba, és itt találkozott az önkéntes ápolónőként dolgozó Pauler Juliskával. A vagyonos férjes asszony és a nincstelen festő kapcsolata hatalmas botrányt kavart, viszonyukra azok a rajzok derítettek fényt, amelyeket a festő lábadozása közben Juliskáról készített.

A szenvedély azonban kiállta az idők próbáját – Egry József feleségül vette Juliskát, az asszony keszthelyi villájába költöztek, a nyarakat a Pauler család badacsonyi présházában töltötték, és 35 évig, a festő haláláig kitartottak egymás mellett.

Értékőrző megújulás
A jelenlegi tulajdonos, a Nagy család 1999-ben kapcsolódott be a hotel történetébe: egy sikeres pályázat útján tulajdonrészt szereztek az ingatlanból, és elkezdték felújítani az épületet. Nagy Miklós, a hely tulajdonosa és vezetője gyerekkora óta kötődik Badacsonyhoz, rengeteg történetet, ismeretet szívott magába helytörténész nagyapjától. Érthető, hogy a szálloda felújításánál igyekeztek megőrizni az épület századfordulós hangulatát.

A tulajdonosok azt is fontosnak tartják, hogy a Neptun méltó legyen Egry József, Szegedy Róza, Kisfaludy Sándor emlékéhez, ezért a borkóstolók mellett kulturális eseményeket is szerveznek.

A ház 2018-ban ismét megújult, a nagypolgári jellegű épületben működő panzió kényelmes, 15 szobás butikhotellé alakult, és egy wellness részleggel is kiegészült, ahonnan a badacsonyi hegyre nyílik kilátás. Az építkezés 2022-ben is folytatódik: a födémcserével egy időben öt újabb szoba, egy 30-40 fős konferenciaterem és egy teraszos sky bar készül a tetőtérben. Ha minden a helyére kerül, 2023-tól a Neptun felnőttbarát szállodaként várja majd a pihenni vágyókat.

Testnek és léleknek
A Tilia új kínálatának bemutatkozása a kulináris élvezeteken túl további élményekkel párosult: a Badacsonyt jól ismerő Csikós Attila író erre az alkalomra készült „Leszesz szép múltunk nekünk” című kisprózáját olvasta fel a társaságnak.

Ebéd után vízre szálltunk, és az 1956-ban brit megrendelésre készült magyar vitorlás, a Phoenix fedélzetén folytattuk a beszélgetést és a kóstolást.

Forrás: Szerdahelyi Krisztina, turizmus.com