Programok az adventi időszakban

Országszerte több nagyvárosban tartanak adventi programokat, karácsonyi vásárokat.

Budapest

Megnyílt a budapesti karácsonyi vásár, amely a járványhelyzet miatt csak védettségi igazolvány felmutatásával látogatható. A vásár december 31-ig várja a látogatókat a Vörösmarty téren. A rendezvényen árusító tradicionális magyar kézműveseket pályázaton választották ki a szervezők, jelentkezésükhöz műhelyfotót is csatolniuk kellett a minőségi termékek garantálása érdekében. A vásárba december 6-án megérkezik a finn Mikulás is.

Koncerteket, kiállításokat, színházi előadásokat, irodalmi beszélgetéseket, gyerekprogramokat és workshopokat kínál a Slowxmas 2021, Budapest tematikus utcáinak közös programsorozata november 26. és december 24. között a fővárosban. Immár negyedik alkalommal fognak össze Budapest ikonikus utcái, a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca), hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. A SlowXmas programjai idén közös tematika köré épülnek: múltra és jelenre, valamint az együttműködésre, az egymásra való odafigyelésre. 

Diótörő Fesztivált szerveznek a budapesti Erkel Színház előtt, emellett ünnepi köntösbe öltözik az Eiffel Műhelyház is. Az idei évadban 27 előadás várja a közönséget A diótörő című klasszikus mesebalettből 2022. január 8-ig az Erkel Színházban. A Magyar Nemzeti Balett előadásához kapcsolódóan az Opera az advent kezdetétől szilveszterig karácsonyi vásárral költözik ki a színház bejárata elé. A forralt bor árusításban december 23-ig az esti előadások előtt egy órával idén is az Opera énekesei és balettművészei működnek közre. A standok bevételének egy része és az előcsarnokban található adománygyűjtő óriás mézeskalács házikók idén is jótékony célt szolgálnak, amiről az Ökumenikus Segélyszervezet gondoskodik majd.
Az Erkel Színház oldalában felállított színpadon az adventi vasárnapokon amatőr kórusok lépnek fel az előadást megelőző félórában. Az épület falán 6,5 méteres kivilágítható Diótörő-szobor hirdeti az előadást. Az adventi időszakban az Eiffel Műhelyház is ünnepi díszbe öltözik. Míg a szabadban felállított karácsonyfát itt is az Opera szcenikai munkatársainak egyedi festésű díszei ékesítik, a Mozdonycsarnok fenyőfáján a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotásaiban gyönyörködhet az előadások közönsége.

Szentendre

Ünnepi díszbe öltözik Szentendre történelmi belvárosa az adventtől vízkeresztig tartó ünnepi időszakra. A Fő téren a város karácsonyfája mellett az adventi koszorú, betlehem és világító hógömbök is helyet kapnak. Adventi vásárt tartanak a sétálóutcában, ahol a helyi és környékbeli kistermelők árui mellett az ország más területeiről érkező kézművesek portékai közül is válogathatnak az érdeklődők.
A város civil szervezetei, egyesületei jótékonysági akciókat, programokat szerveznek, hogy a bevételből támogassák a nehezebb körülmények között élőket. December 4-én rendezik a jótékonysági Mikulásfutást, városszerte pedig világító adventi kalendárium létrehozására buzdítják a helyieket.
A Péter Pál templomban, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban, a Szentendrei Teátrumban és a MANK Galériában is szerveznek az adventhez kapcsolódó programokat, színházi előadásokat, hangversenyeket. A Dunakorzón karácsonyi filmek várják a közönséget. 

Szolnok

Adventi falu, karácsonyi vásár, zenés előadások, kézműves termékek és gasztronómiai különlegességek várják az érdeklődőket Szolnokon az adventi időszakban. 
A Kossuth téren kihelyezett huszonkét faházban a kézművesek egyedi termékeikkel, gasztronómiai különlegességekkel, fűszeres borral, teákkal, karácsonyi fényekkel, ünnepi hangulattal várnak mindenkit. A teret és környékét négyezer méteres fényfüzér világítja meg, a város tizenkét méteres karácsonyfája a téren látható, ahogy a betlehemi installáció is. A rendezvény területén található a csaknem egytonnás adventi koszorú. Az adventi falu a kisgyermekes családoknak is kínál kikapcsolódást. A szabadtéri színpad előtti macskaköves részen "fényvarázs házikó", labirintus és a "törpék háza" lesz látható. A szervezők figyelembe vették, hogy ne legyen olyan játék, amelynek keretében a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerülhetnek egymással. Minden pénteken és szombaton zenei produkciók lesznek a Kossuth téren.
A december 24-ig nyitva tartó Hild téri karácsonyi vásáron a hagyományőrzők, kézművesek kapnak főszerepet. December 4-én "káposztás hétvégére" várják az érdeklődőket káposztás finomságokkal, kézműves kiállítókkal. December 12-én helyi termékek vására, december 18-án kézműves adventi vásár lesz a Hild téren.

Debrecen

Debrecenben több mint 200 ezer fényforrás fogja díszíteni a belvárost és a város több pontját az adventi időszakban. Újdonság lesz idén az adventi kuckó, amelynek programsorozatában CSAK Design vásár, népi kézművesvásár, a gyerekek számára Mikulás-várás szerepel majd. A kuckó ad majd helyet a helyi karitatív testület Add tovább! adománygyűjtő akciójának is, ahol december 23-ig várják az adományokat.
A Kossuth téren adventi korcsolyapálya is várja majd az érdeklődőket 750 négyzetméternyi egybefüggő jégfelülettel, 120 méteres hosszú jégfolyosóval. A kulturális programok között idén is megtartják a debreceni helyőrségi zenekar Adventissimo című koncertjét és a Valcer Táncstúdió Karácsonyi valceremónia című produkcióját. A gyerekek december 5-én a Kölcsey Központban a lappföldi Mikulással, Joulupukkival találkozhatnak.

Szombathely

Szombathely főterén 40 kereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó, többségében helyi vállalkozó kínálja majd termékeit, szombatonként pedig délután és este zenés kulturális programok lesznek, két kisebb színpadon, figyelve arra, hogy a nézők száma ne lépje túl az 500 főt. A fellépők között lesz az Ocho Macho, a Mokka, Danics Dóra, a Kodachrome zenekar, a Varnyú Country, a Gargantua, a Mágikus Mintha, a Kellene Kis Kert és a Nyughatatlan is.
Az adventi időszak fontos attrakciója lesz a Fő téren megjelenő mesefigurás körhinta és az újra Szombathelyre érkező óriáskerék, amelyet a Borostyánkő Áruház előtti parkolóban állítanak fel.

Pécs

Koncertekkel, fényfestéssel, kézműves vásárral készülnek a karácsonyra Pécsett. A főtéri dzsámit minden este egy ünnepi, animált, hetente fejlődő, gyermekrajzokat megjelenítő fényfestés díszíti, ahogy az azzal szomszédos városháza épülete is különleges kivilágítást kap. A hétvégi színpadi programok között dramatikus adventi népi játékot, betlehemes felvonulást és koncerteket is tartanak. Fellép többek között a Muzsikás, a Wing Singers Gospel Choir, a Kentucky Harmony és a Hanga Banda, a Benkó Dixieland Band és a Rutkai Bori Banda. A pécsi székesegyházban hat alkalommal adventi hangversenyt rendeznek. A Mikulás december 5-én és 6-án látogat a főtérre, a "techsimogató" során a gyerekek beülhetnek többek között tűzoltó- és katasztrófavédelmi autóba.
Új helyszínként csatlakozik az adventi programokhoz a Pécsi Nemzeti Színház az Adventi Erkélykoncertekkel, amelyeken a színház társulatának tagjai és a színház énekkara működik közre.

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen közel 11 méteres karácsonyfát állítanak a városháza előtti téren, és megnyitják a város legnagyobb szabadtéri jégpályáját. November 25. és december 24. között óvodások, diákok és zenei együttesek adnak műsort a szabadtéri színpadon. Az Európa téren étellel-itallal várják a látogatókat, a Dísz téren felállított pavilonokban pedig karácsonyi díszeket, kézműves termékeket lehet majd beszerezni.

Forrás: MTI