Platán Bisztró és Udvarház

megújult a tatai étterem

A Platán nemcsak enteriőrjében újult meg, de a Pesti István nevével fémjelzett gasztronómiai koncepciót is újragondolták.

Pesti István öt éve vette át a tatai Öreg-tó partján, a vár és az Esterházy Kastély között álló Platán étterem konyhájának vezetését. A korábban a budapesti Tantinak Michelin-csillagot szerző séf következetes munkája nyomán az étterem hamar a hazai élbolyba került: 2017-ben a Gault&Millau kalauz az év konyhafőnökének választotta Pesti Istvánt, a Platánt pedig azóta is folyamatosan jegyzik a Dining Guide toplistáján.

Öt év elteltével az étterem és vendégház tulajdonosai a séffel egyetértésben elérkezettnek látták az időt a komplexum újragondolására. Úgy döntöttek, a jövőben nem egy, hanem két különböző stílusú étteremmel várják a vendégeket, az új koncepció alátámasztására pedig a ház teljes enteriőrjét átalakítják. A tervek elkészítésével Varró Zoltán Gold Key Award-díjas belsőépítészt bízták meg.

Bisztró és fine dining étterem

Az elmúlt hónapok közös munkájának eredményeként nyár elején már megújulva nyithatta meg kapuit a Platán Bisztró. Családias, ugyanakkor egyes elemeiben az Esterházy-hagyatékot idéző patinás hangulat megteremtése volt a cél, egy olyan tér kialakítása, amely nem feszélyezi a vendégeket.

A bisztró ételei is ehhez illőek: részben a Platán saját kertészetéből származó alapanyagokból készülnek az egyszerű, mégis izgalmas ízkombinációt alkotó ételek, a séftől megszokott magas minőségben.

A bisztrót ősszel követi az új fine dining étterem, amely az elmélyült gasztronómiai élmények híveit szólítja meg. Varró Zoltán a belső tér megtervezésénél Pesti István gasztronómiai kézjegyét és Tata kulturális hagyatékát egyaránt figyelembe vette; a letisztult enteriőrben az Esterházy család által telepített közeli Angolpark hangulata elevenedik meg.

Várárokból Platán Udvarház

Hat év után megújult a Várárok Vendégház is, amely mostantól Platán Udvarház néven várja a szállóvendégeket. A Platán létesítményei egykor a grófi család személyzetének adtak otthont, az új elnevezés a hely múltjára és hangulatára utal. Az újjászületett épületet az Esterházyak szellemiségét idéző elegancia jellemzi, de több részlet rezonál a Pesti Istvánra jellemző művészi tálalásmódra, ahogy a természetközeliség, az erdők és a víz árnyalatai is visszaköszönnek.

Őszre az Udvarházhoz kapcsolódó várárok környezete is megújul, a vízre épülve pihenőtereket alakítanak ki. A tervezésnél Varró Zoltánék kiemelt figyelmet fordítottak a város szimbólumának számító vár környezetére. A természet tiszteletben tartásával helyezik el a szaunát, jakuzzit, gőzkabint, merülőmedencét, masszázs- és pihenőhelyiséget magukban foglaló mobil épületeket.

A könnyűszerkezetes lábakon álló, lebegő ösvények, stégek, melyeket a vár belső hálózata inspirált, szinte beleolvadnak a tájba. A fejlesztések a természetvédelmi előírásokat követik, így a környezet adottságaihoz alkalmazkodó tereprendezés is a kiemelt feladatok között szerepel.

Ebben a videóban Varró Zoltán személyesen mesél a tatai Platán megújításáról.

Fotók: Platán Udvarház

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com