Páratlan párlatok találkozása

2023. május 26. és 28. között, immáron 23. alkalommal rendezik meg a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivált. 

A három nap alatt a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában, Gyula a pálinka fővárosává lép elő. 

A fesztiválon az ország pálinka gyártóinak több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók: képviselteti magát a „hazai”, azaz a Gyulai Pálinka Manufaktúra, de érkezik kiállító Tiszaföldvártól kezdve Baján át egészen Győrvárig. 

A fesztivál igazi színfoltja a pálinka lovagrendek felvonulása a 100 Éves Cukrászdától a Várkertig. A hazai és határon túli lovagrendeket a felvonuláson fúvószenekar és a mazsorett csoport kíséri.

A szakmai programok sorát péntek délután a Pálinkák és párlatok mesterfokon konferencia kezdi, amely során bemutatkozik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pálinkamester szakmérnöki kara. 

A fesztivál keretein belül, Magyarországon először választják meg Az Év Pálinkás Bonbonját. A verseny célja a HUNGARIKUM magyar pálinka, mint a nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. Ha már csokoládé és pálinka: „Hungarikum és Afrodiziákum mámoros találkozása” címmel egy igazi kulináris „Ízutazásra” várják a vendégeket, ahol megismerkedhetnek a csokoládé és a pálinka több száz éves történelmével, a világ különleges csokoládé fajtáival, valamint a magyar gyümölcspálinkák semmihez sem hasonlítható csodálatos karaktereivel. Az egyedülálló előadás során neves szakemberek bizonyítják be, hogy milyen különleges harmónia és komplexitás létezhet prémium minőségű csokoládék és pálinkák között. 

Folytatódik a Vezetett pálinkakóstoló program, ezúttal „ÚJ KÖNTÖSBEN” Adamik Anikó pálinkaszakértő vezetésével. Az interaktív pálinkakóstoló során bemutatják a kétlépcsős kisüsti és az egylépcsős oszlopos főzőberendezéseken készült pálinkák és párlatok illat, íz, valamint aromakomponenseinek különbségeit.

A gasztronómiai programokat színesíti a Gazda és pálinka a konyhában című látványfőzés és kóstoló. Az esemény során Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével a pálinkavilág ismert szereplői ragadnak fakanalat, hogy az agrárvilág szakembereivel a magyar vidéki élet szezonális alapanyagaiból almapálinkával készült ételeket készítsenek a meghívott vendégek és a fesztivál látogatói számára. 

A fesztivál kísérőrendezvényeként hirdetik meg a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyt, amelyre a bérfőzetők és magánfőzők párlatain túl a kereskedelmi főzdék pálinkáit is várják. Az ünnepélyes eredményhirdetésre május 27-én 14.00 órától a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor. 

A főszereplő, pálinka mellett a színpadon a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Fellép többek között a Korda György és Balázs Klári, a Magna Cum Laude, Horváth Tamás, a BSW, a Tankcsapda, érkezik a Fergeteg Party DJ Dominique-kal és meghívott vendégeivel, Csocsesz, Mc Hawer és Tekknő, Sihell Ferry, Henna és még sokan mások. 

Rendezvény a rendezvényben az idei Pálinkafesztiválon - Értékek a közfoglalkoztatásban! Békés megyéből több mint 10 önkormányzat mutatkozik be a közfoglalkoztatási programokban előállított gasztronómiai és kézműves termékeivel. A települések kiállítóhelyein nagyobb részben a közfoglalkoztatási programok mezőgazdasági programelemeiben előállított termékek, valamint a helyi sajátosságokra épülő programelem gasztronómiai és kézműves remekei tekinthetők, kóstolhatók, és vásárolhatók meg. 

Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat is a látogatók rendelkezésére áll majd a fesztivál szombati napján. Érkezik a fesztiválra a „Közös Érték az Egészség program” is, amelynek célja, hogy a kormányhivatal által koordinált családbarát egészségfejlesztési színtérprogramok valósuljanak meg Békés megyében. 

A kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése kapcsán ismét lehet majd logózott üveg pálinkáspoharat vásárolni, amelyet emlékbe hazavihetnek a látogatók. A szervezők a környezetvédelemre is figyelnek, egyedi, több színben elérhető pálinkafesztiválos repoharat használnak majd a kiállítók. 

A Gyulai Pálinkafesztivál fővédnöke Dr. Nagy István, agrárminiszter.

További információ: gyulaipalinkafesztival.hu