Óvatosan nyit Ausztria

elnapolták a turizmus újraindulását

Február 8-ától kinyithatnak Ausztriában a kereskedelmi egységek, fodrászok, kozmetikusok, múzeumok, képtárak és állatkertek. A napközbeni kijárási korlátozást feloldják, az ingázók határátlépését viszont tovább szigorítják.

Ausztriában február 8-ig kijárási korlátozás van érvényben, tavaly tavasz óta a mostani lockdown immár a harmadik a sorban. Sebastian Kurz osztrák kancellár február 1-jei sajtótájékoztatón bejelentette: február 8-tól a kereskedelmi egységek, fokozott óvatossággal megnyithatnak, akárcsak az úgynevezett testközeli szolgáltatást nyújtó vállalkozások, mint pl. a fodrászok, masszőrök, kozmetikusok – írja blogján Kovács Balázs Bécsben élő turisztikai szakértő.

A vendégeknek 48 óránál nem régebbi, negatív vírustesztről szóló igazolást kell bemutatniuk. Ehhez az országszerte nyitva tartó ingyenes tesztutcákban, vagy a gyógyszertárakban, háziorvosoknál lehet jutni.

A boltok mellett a múzeumok, képtárak és az állatkertek is kinyithatják kapuikat febuár 8-tól. A napközbeni kijárási korlátozást feloldják.

Az FF2-es maszkok viselése nyilvános zárt helyeken (közösségi közlekedés, boltok, egészségügyi intézmények) továbbra is kötelező lesz, s az üzletekbe 20 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat majd. Az iskolák visszatérhetnek a tantermi oktatásra, bár a felső tagozatosok esetében ez részleges lesz, az osztályokat több csoportra osztják, akik felváltva vesznek részt az offline oktatásban. Hetente kétszer tesztelik a diákokat is.

Szigorúbb belépési feltételek

Az osztrák kormányfő közölte: tovább szigorítják az Ausztriába való beutazás feltételeit is.

Ezentúl az ingázókra is kiterjesztik az előzetes regisztrációs kötelezettséget, illetve előírják számukra a heti rendszerességű COVID-tesztelést, mint beutazási feltétel.Az általánosságban a beutazás feltételeként szabott 10 napos karantént a jövőben már nem lehet kiváltani negatív teszttel sem, azt szükséges lesz teljes egészében letölteni.

Szigorodnak a járványügyi előírások megszegőit sújtó büntetési tételek is.

Turisztikai nyitás elnapolva

A fentiek fényében az osztrák turisztikai ágazatnak továbbra is várnia kell a nyitásra.

Legkorábban a február közepi értékelést követő két hét múlva kerülhet szóba a turisztikai újrakezdés forgatókönyve.

November 3-tól Ausztriában a szállás- és vendéglátóhelyek turisztikai célból nem tarthatnak nyitva. A tervezhetőség hiánya miatt sok vállalkozás az ellehetetlenülés közeli helyzetbe került.

A bizonytalanság sem a szállodásoknak, sem a beszállítóknak, sem pedig a vendégeknek nem jó. A WKO számítása szerint 1 hét (!) lockdown 255 millió euró forgalomkiesést okoz az osztrák szállodáknál, 200 milliót pedig a vendéglátás területén dolgozó vállalkozásoknak. A kulturális szektorban heti szinten 100 millió eurós kár keletkezik a leállás miatt.

Ismét csalódtak az osztrák szállodások

A február elsején bejelentett járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban ismét csalódottságát s keserűségét fejezte ki az osztrák szállodaszövetség (ÖHV). A szövetség elnöke, Michaela Reitterer szerint továbbra is hiányzik a perspektíva, amelynek már pszichológiai hatásai is rombolóak az ágazatra nézve.

Az ÖHV tagsága körében végzett friss felmérés szerint a szállodák 70 százaléka felkészült egy márciusi nyitásra. A személyzet folyamatos tesztelésének folytatása, a vendégektől meg „belépő teszt" megkövetelése jelentené az utat a biztonságos nyitáshoz és üzemeltetéshez.

Az osztrák szállodások a nyáron már bebizonyítottak, hogy felkészültek és képesek a szigorú járványügyi intézkedések betartására és betartatására. E jól bevált koncepciónak a jelen helyzetre való adaptálása a kulcs az újrakezdéshez – foglalható össze az ÖH elnökének nyilatkozata.

Az osztrák szállodaszövetségnek (ÖHV) a tagság körében végzett januári felmérése szerint a jelenlegi keresleti és támogatási feltételek mellett a szállodák mintegy 37,5 százaléka tudna még fél évnél hosszabb ideig kivárni. 28,2 százalékuk azonban úgy válaszolt, hogy maximum 3 hónapra elegendő tartalékuk van. A felmérésből kiderül az is, hogy a koronavírus válság előtti évben átlagosan 5,2 millió euró bevételt realizáltak az ÖHV tagszállodái, míg az elmúlt évben ez az összeg 2,5 millió euróra csökkent.

Aggódnak a vendéglősök

Közben egyre aggasztóbb hírek érkeznek a vendéglátás helyzetéről is. Peter Dobcak, a bécsi gazdasági kamara, a WKO Wien vendéglátó tagozatának elnöke szerint az ausztriai vendéglátósok 25-30 százaléka nem éli túl a válságot. Olyan patinás kávéházak, mint a Cafe Mozart, Cafe Landtmann üzemeltetői több száz más esethez hasonlóan már olyan jelentős bérleti díj tartozást halmoztak el, amelyet a meglévő likviditásból és támogatásokból nem képesek fedezni. Ausztriában január végén 160 étterem és kávéház előtt gyújtottak halotti mécseseket, hogy az üzemeltetők felhívják figyelmüket a kilátástalan anyagi helyzetükre.

Forrás: turizmus.com