Őszi gasztrofesztiválok a Balatonnál

Ahogy beköszöntenek a hűvösebb napok, úgy kerülnek előtérbe a Balatonnál a gasztrós-boros programok, ahol a környék ízein, a találkozásokon, a közösségi élményen van a hangsúly.

Több év kihagyás után újra megrendezik a halas fesztiválokat: Szigligeten a süllők, Tihanyban pedig a gardák kerülnek különböző módon a tányérokra, és indul a Gasztrohegy új évada is. Az őszi gasztrofesztiválok közül a szemezgetett a We Love Balaton.

Gasztrohegy, Badacsony, több időpontban
Újraindul a badacsonyi Gasztrohegy izgalmas tematikus gasztrohétvégékkel, az ételekhez illő borokkal és elképesztő kilátással rendelkező helyszínekkel. Ilyenkor van igazán idő felfedezni a vidéket, a borokat és az ízeket, a konyhában van idő kísérletezni, kreatívan alkotni, a vendégek pedig élvezhetik az otthonos, személyesebb vendéglátást, és maguk tervezhetik meg a saját gasztrotúrájukat. Október 8-án és 9-én a tematika a Világok konyhája – Utazás a föld körül lesz, november 5-én és 6-án a Szőlő és bor – Borral és borhoz készült ételek lesznek fókuszban. (A Gasztrohegyet áprilisig minden hónapban megtartják majd.)

A tematikáról és a Gasztrohegyről itt található részletes információ, a We Love Balaton 2021-es élménybeszámolója pedig itt olvasható.

Murci – Gasztrofesztivál a Kishegyen, Balatonlelle, október 22.
2018-ban – a Kishegyi Kortyok és Falatok nevű gasztrós-boros minifesztivál sikerén felbuzdulva – a balatonlellei Kishegy közössége, a Hegyszépítő Társaság megszervezte az első Murcifesztivált a déli part legszebb panorámával rendelkező dombján. Azóta pedig hagyomány, hogy a Kishegy és Balatonlelle pincészetei, éttermei egy nagy közös evéssel és ivással ünneplik a szüretet és az őszt. Az október 22-i program 12-kor kezdődik és este 8-ig tart.

A kiállítók listájával és a programmal kapcsolatban bővebb információ az esemény Facebook-oldalán.

Szigligeti Süllőfesztivál, október 22–23.
A süllő fehér húsában kevés a szálka, zsírt alig tartalmaz és kifejezetten finom, így elég népszerű hal. Egészben, a finom, vékony bőrével együtt szokták megsütni, kap egy citromkarikát, kovászos uborkát és némi tepsis burgonyát köretnek. A tó egyik legnépszerűbb rendezvényén, a Süllőfesztiválon természetesen nemcsak a névadó halat lehet megkóstolni, hanem különféle halételek, kitűnő borok is lesznek, a programhoz pedig az őszi Balaton adja a lenyűgöző hátteret.

A programmal kapcsolatban érdemes figyelni az esemény honlapját és Facebook-oldalát.

XX. Gardália, Tihany, november 4–6.
A huszadik születésnapját ünneplő rendezvény a balatoni halászok és a gardahalászat hagyományai előtt tiszteleg. A rajban járó gardát ugyanis a Tihany magaslatain figyelő őrszemek sajátos jelzései és útmutatásai alapján kerítették be és fogták ki, erről kapta a faj a „látott hal” nevet. A Balaton-felvidék egyik népszerű őszi eseményén látványsütés, kulturális és családi programok várják a látogatókat. Egyik legfontosabb program a halászlé és halétel főzőverseny, melyre az ország minden részéről érkeznek csapatok.

További információért érdemes követni a Gardália Facebook-oldalát.

Forrás: We Love Balaton