Óriás tenyere, a sors keze?

rejtőzködő kilátó Felsőtoldon

Hatalmas tenyeret formáz az ország egyik legújabb és legkülönlegesebb kilátója Nógrádban. A fából készült alkotást Csíkszentmihályi Benjámin készítette 2020 novemberében a Felsőtoldon működő Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület felkérésére.

A „Kéz-kilátó” – melynek fotója mint egy jelkép „díszíti” Farkaskútvölgy Facebook-oldalát – a Cserhát szívében, Hollókőtől mindössze 2 km-re, vadregényes, festői környezetben található. A turistatérképek még nem jelölik, a Google már igen (A kéz), és a mintegy 130 főt számláló Felsőtold honlapja sem tesz említést a különleges kilátó- és pihenőpontról.

A rendkívül építmény gazdája Farkaskútvölgy, amely honlapján így ír a kilátóról: „Farkaskútvölgy egy igazi különlegességgel bővült, ’A kéz’ kilátóterasszal, ahonnan nemcsak a völgy, hanem Cserhát környékbeli dombjai is láthatóak. Még egy indok, hogy ellátogass hozzánk, és megtapasztald, milyen érzés Farkaskútvölgy tenyerében ülni.”

A festői magánbirtokon működő farkaskútvölgyi egyesülettől megtudtuk, hogy a tavaly novemberben elkészült kilátóterasz valóban az ő tulajdonuk, és a megközelíthetősége is hamarosan ki lesz táblázva.

Mivel a birtok az Országos Kéktúra útvonalának mezsgyéjén terül el – Hollókő és Felsőtold között –, minden túrázónak könnyen elérhető lesz a nem mindennapi Kéz-kilátó.

Mint elmondták, Farkaskútvölgy is bővíti kínálatát: a közeljövőben szálláshelyeket és rendezvényhelyszínt alakítanak ki a 20 hektáros völgy szívében.

Körös-körül attrakciók

A környék több, csak itt látható attrakcióval várja az érkezőt. A világörökség részét képező ékszerdoboz falu, Hollókő mellett érdemes felkeresni a tavaly nemzeti emlékhellyé vált Mátraverebély-Szentkút kegyhelyet, a tari Kőrösi Csoma Sándor Békesztúpát, mely köré mára buddhista emlékpark és zarándokhely épült.

De megéri kitérőt tenni a Cserhát egyik legszebb és legmagasabban fekvő, zsáktelepülése, Garáb felé is, amelynek buddhista szentélyében a világ jelenleg legnagyobb hangtála, a két és fél tonnás Samsara talált otthonra.

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

Fotó: MTI/Komka Péter