Nyárra bevezethetik az EU oltási igazolványát

az Európai Bizottság még ebben a hónapban bemutatja az új digitális immunitásigazolásra vonatkozó jogalkotási javaslatát

Az Európai Bizottság még ebben a hónapban bemutatja a koronavírussal összefüggő új digitális immunitásigazolásra, más néven zöld igazolványra vonatkozó jogalkotási javaslatát; az intézkedéssel az európaiak szabadabb utazását szeretnék elősegíteni.

Mindezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be a hivatalos Twitter oldalán, hozzátéve, hogy az oltási könyv szerepét betöltő új uniós immunitásigazolás, a digitális "Green Pass" a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen.

A bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy "az immunitásigazolásnak meg kell könnyítenie az európaiak életét", miközben teljes mértékben tiszteletben tartja az adatvédelmet és a magánszférát.

A digitális oltási igazolás bevezetésével az Európai Bizottságnak az a célja, hogy fokozatosan lehetővé tegye az európaiak számára, hogy biztonságosan utazhassanak az Európai Unióban, vagy az unió határain kívülre akár munka, akár turizmus céljából – tette hozzá von der Leyen.

A bizottság elnöke, aki a múlt héten videokonferencia keretében tartott informális EU-csúcs után jelentette be a javaslatot, az igazolvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy legalább három hónapra van szükség egy közös európai rendszer technikai kifejlesztéséhez.

A tagállami vezetők megállapodásra jutottak a legszükségesebb személyes adatok megosztásáról az igazolványok közös elfogadása érdekében. Hozzátette, az Európai Unió és a tagállamok azt szeretnék, ha a vakcinaútlevél nyárra elkészülne, és meg lehetne kezdeni az egészségügyileg biztonságos külföldi utazásokat.

Görögország volt az első, aki még januárban egy közös, unió-szintű oltási igazolás bevezetését szorgalmazta. Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök akkor levelet írt Ursula von der Leyennek, sürgetve, hogy az Európai Unió vezessen be koronavírus elleni oltási tanúsítványt, hogy megkönnyítse a COVID-19 ellen már beoltott személyek szabad mozgását a tagállamok között. Akkor azonban az Európai Bizottság még nem támogatta az ötletet.

Forrás: MTI/turizmus.com