Nehéz döntés

az osztrák turizmus nyit is, meg nem is

Ausztriában óriási nyomás nehezedik a döntéshozókra, mind a nyitást ellenző virológiai szakemberek, mind pedig a nyitást követelő vállalkozások részéről. A megoldást a fokozatos és területileg eltérő nyitásban látja az osztrák kormány.

A február 8-ai „lazítást" követően – ha nem is a magyarországihoz fogható ütemben, de – Ausztriában is fokozatosan nő a koronavírusos megbetegedések száma. A pandémiás helyzet területi vetülete egyenlőtlen: az elmúlt héten Ausztria keleti részében jobban nőtt a megbetegedések száma, mint  a nyugati tartományokban.

A november eleje óta zárva tartó szállodák, éttermek, egyéb szabadidős és kulturális létesítmények üzemeltetői immár 17. hete nem jutnak bevételhez. A tavaszi "lockdown" tíz naptári hetét is ide számítva immáron az elmúlt év több mint felét zárva tartatással töltötték e szektorban, amely hatalmas frusztrációval és veszteségekkel jár. Ennek megfelelően értelemszerűen óriási a nyomás nehezedik a döntéshozókra, mind a nyitást ellenző virológiai szakemberek, mind pedig a nyitást követelő vállalkozások részéről – összegzi az osztrák helyzetet Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő blogján.

A szövetségi kormány korábbi ígéretének megfelelően március 1-jén járványügyi szakértőkkel, a parlamenti pártok képviselővel, valamint a tartományi vezetőkkel tanácskozott a válsághelyzettel kapcsolatos feladatokról, illetve a turizmus újraindításának ütemtervéről. Többszöri halasztást követően március 15-e volt az újrakezdés hipotetikus dátuma, jóllehet ennek realitását a romlásnak indult járványügyi helyzet miatt egyre többen kétségbe vonták az elmúlt napokban.

Folytatódik a kiterjesztett tesztstratégia

A tanácskozásokat követen Sebastian Kurz osztrák kormányfő az elvárások és realitások közötti egyfajta kompromisszumos bejelentést tett. Helyzetértékelésében elmondta, hogy a február elejei nyitás tapasztalatai összességében pozitívak: 120 ezren álltak ismét munkába.  Heti 2,5 millió koronavírus-teszt elvégzésével Ausztria Európa-bajnok, így a kiterjesztett tesztstratégiát folytatják.A világon elsőként március elsejétől az Ausztriában társadalombiztosítással rendelkező 14 évnél idősebbek havonta fejenként 5 térítésmentes antigén tesztcsomagra jogosultak. Mostantól így az ausztriai lakosság igény szerint már otthonában is el tudja végezni öntesztelését. Az akció az osztrák tesztstratégia része, amely a lakosság megfelelő átoltásáig a folyamatos tesztelésre helyezi a hangsúlyt.

Tartományonként eltérő nyitási terv

A tartományként eltérő intenzitású fertőzöttségi adatok miatt eltérő szabályozásokat vezetnek be az újranyitások kapcsán.

A kedvezőbb járványadatokkal rendelkező Voralberg egyfajta tesztrégióként működik a következő hetekben, s itt már március 15-től – tesztelési kötelezettséggel – elkezdődhetnek a lazítások a vendéglátás, sport és a kultúra területén.

Ausztria többi részében március közepétől tesztelés mellett ismét lehetőség lesz az iskolai sportfoglalkozások megtartására, a vendéglátó teraszok pedig március 27-tól nyithatnak meg.

A kancellár ismertetése szerint márciustól napi 30 ezer oltás beadás lehetséges naponta, majd áprilistól már 45 ezer a napi kapacitás. Húsvétig Ausztriában eléri az 1 milliót a koronavírus ellen beoltottak száma. Kérdésre válaszolva az osztrák kormányfő elmondta: a járványhelyzet kedvező alakulása esetén áprilisi nyitás a cél a turizmus többi területén is.

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com