Napokon belül elérhető lesz a védettségi igazolvány appja

Elkészült a védettségi igazolvány telefonos-táblagépes applikációja

Elkészült a védettségi igazolvány telefonos-táblagépes applikációja, amely a külföldi utazásoknál is komoly haszonnal járhat - írja a Magyar Hírlap.

A lap információi szerint a védettségi igazolvány applikációja napokon belül letölthető lesz okostelefonra és tabletekre is.

A kártya formátumú védettségi igazolványhoz képest több információ szerepel majd rajta, többek között azt is mutatja majd, hogy az alkalmazás használója pontosan mikor kapta meg a vakcina első és második adagját. Ez azért is lehet fontos, mert utazásnál bizonyos országok feltételként szabták meg a teljes védettséget, amely a legtöbb vakcina esetén a második dózis beadása után érhető el - az Astra Zeneca esetében ez pedig akár 12 héttel az első oltás után is lehet.

A második oltás után az applikációban frissülnek majd az adatok és a Magyar Hírlap információi szerint az alkalmazás - a kártyával ellentétben - mutatja majd a beadott vakcina típusát is.

Augusztus közepéig várhatóan csak védettségi igazolvánnyal lehet majd koncertre vagy fesztiválra menni és a szálláshelyeken is kötelező bemutatni az kártyát. A szállásadókat akár milliókra is büntethetik, ha nem kérik el a vendégektől a dokumentumot.

Ahogy arról a minap beszámolt a turizmus.com, a kártya hiánya nem számít vis maiornak, így a szálláshelyek nem kötelesek visszafizetni a pénzt, ha valakinek a nyaralásig nem érkezik meg a védettségi igazolványa. Sokan azonban jelezték, hogy ugyan beoltották már őket, nem érkezett meg a plasztikkártyájuk - erre a problémára az applikáció megoldás lehet a későbbiekben.

Addig pedig, ha az igazolvány nem érkezik meg, vagy a rajta szereplő adatok pontosítása szükséges, akkor elektronikusan a magyarorszag.hu oldalon, személyesen pedig a kormányablakokban lehet bejelentést tenni.

Forrás: turizmus.com

Fotó: kormanyhivatal.hu/ védettségi igazolvány minta