Munkácsy Győrben – válogatás a Pákh-gyűjteményből

A kiállítás a köztudatban a legnagyobb magyar festőként élő Munkácsy Mihály páratlanul gazdag életműve előtt tiszteleg, megismételhetetlen élményt adva mindazoknak, akik ellátogatnak az idén 750 éves Győrbe.

A Rómer Flóris Múzeum 2021. október 16. és 2022. január 30. között az Esterházy-palota kiállítótermeiben ad helyet Pákh Imre műgyűjtő Munkácsy-kollekciójának. A New York-i üzletember az elmúlt évtizedekben mind számszerűségében, mind minőségében a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjteményt hozta létre. A folyamatosan gyarapodó kollekció 2005 óta több mint 40 kiállításon mutatkozott be különböző összeállításban a Pákh Imre által életre hívott Munkácsy Alapítványnak köszönhetően.

A Győrbe érkezett anyag Munkácsy több mint félszáz festményéből és grafikájából áll, amelyet a Mestert ábrázoló műalkotások egészítenek ki – írja a Rómer Flóris Múzeum. A kiállítás átfogó képet nyújt Munkácsy Mihály festészetéről, hiszen a korai képektől kezdve a drámai erejű alkotásokon, a barbizoni ihletésű tájképeken és a szalonképeken át a nevezetes Krisztus-trilógiához készült előtanulmányokig a festőgéniusz minden művészi korszaka képviselteti magát a gyűjteményben.

A bemutatásra kerülő alkotások műfaji változatosságukkal is reprezentálják Munkácsy festői világának sokszínűségét. Olyan emblematikus művek is láthatóak, mint az Ásító inas egész alakos változata, vagy a Krisztus Pilátus előtt vázlata.

A győri Esterházy-palotában látható kiállítás az idén 750 éves város évfordulójának legjelentősebb kulturális eseménye. A tárlat megtekinthető 2022. január 30-ig hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között. Cím: Esterházy-palota (9021 Győr, Király u. 17.)

Forrás: turizmus.com