Milyen lesz a turizmus a koronavírus-járvány után?

Átfogó tanulmányt készíttetett a turizmus jövőjéről a Turisztikai Világtanács (WTTC) az Oliver Wyman tanácsadó céggel.

Átfogó tanulmányt készíttetett a turizmus jövőjéről a turisztikai magánvállalkozásokat tömörítő Turisztikai Világtanács (WTTC) az Oliver Wyman tanácsadó céggel.

A tanulmány egyebek mellett hangsúlyozza, hogy globálisan koordinált megközelítésre van szükség az erős újrainduláshoz. Erősíteni kell a jelenlegi akadálymentes utazási élményt, át kell venni a rendelkezésre álló új technológiákat és globális egészségügyi és higiéniai protokollokat kell átfogóan bevezetni, hogy újrakreálhassuk az utazók bizalmát és növelhessük az ágazat ellenálló képességét - adta hírül a VIMOSZ legutóbbi hírlevele.

A tanulmány szerint 4 makrotrend határozza meg az újraindulást, majd az azt követő időszakot:

a kereslet továbbfejlődése/ átalakulása, egészség és higiénia, innováció és digitalizáció és fenntarthatóság.

Felmérésük szerint az észak-amerikiai utazók 70%-a már most foglalna, hogyha szabad lenne. A megkérdezettek 92%-a bízik az olyan személyes ajánlásokban, amelyek az egészségre és a higiéniára vonatkoznak.

69%-uk számára a tisztaság egy kritikus komponens a különféle utazásajánlók kínálatában és biztosra vehető, hogy az utazók kiemelt figyelmet fognak fordítani az egészségügyre és higiéniára a Covid vakcina megjelenése után is.

Ez azt jelenti, hogy a célállomások felkészülése során válaszokat kell adni a fogyasztók változó prioritásaira, egyben igazodniuk kell az új egészségügyi és biztonsági előírásokhoz, intézkedésekhez.

A megkérdezettek egyre nagyobb százaléka hajlandó a papír alapú utazási dokumentumokról a digitalizáció irányába történő váltásra.

Mély nyomot hagyott a jövőbeli utasokban a válságot kísérő mellékjelenségek köre: munkanélküliség, szociális nyugtalanság, zavargások, így komoly elvárásaik lesznek a társadalmi, környezeti és intézményi fenntarthatóság kapcsán.

Nagy versenyelőnnyel indulnak azok a cégek, amelyek a válság legmélyebb pontján jól vizsgáztak.

Az újonnan összeálló csomag kell, hogy átsegítsen a válságon, indítsa be a rendszer szintű változást az iparágban, melynek következtében ellenállóképessége a jövőbeli sokkokra lényegesen növekszik és javítja társadalmi, gazdasági pozitív megítélését.

Mindezekhez lépések sokaságára van szükség:

- harmonizált megközelítésre az utazási korlátozások feloldásában, indulás előtti kockázatfelmérésre, standardizált kontakttesztelésre és nyomon követésre, mindezt az indulás helyén;

- a magán- és közszféra közösen kell, hogy megállapodjon az egészségügyi és biztonsági szabványok utazási alkalmazásáról;

- a foglalkoztatás fenntartására szükség van bértámogatásokra és a bérek értékének megvédésére, valamint fogyasztásösztönző akciókra, legyenek ezek voucherek vagy adókedvezmények;

- induljanak utazásösztönző programok, első körben a hazai és regionális utazásokra, a lehető leggyorsabban;

- induljon erős turizmuspromóció, ez is első körben hazai és regionális célállomásokat központba állítva;

Forrás: turizmus.com