Miből főzzünk a karanténban?

Tippek arra az esetre, ha elfogyna a hús, a tojás vagy a cukor

Itt az idő, hogy egy kicsit kreatívabbak legyünk, és ne pánikoljunk be azonnal, ha elfogy a csirkemell a hűtőpultokból. Amikor ezeket a sorokat írom, még "nem olyan vészes a helyzet". Van itthon zöldség és gyümölcs is. Vannak tartalékaim. Valószínűleg még nektek is. DE könnyen és gyorsan változhat a helyzet, és ha hiánycikk lesz ez-az, vagy ha nem mehetünk ki a boltba kedvünk szerint vásárolni, szükség lesz majd pár tuti tippre, ami segíthet a maradékokból várat építeni. Könnyű úgy főzni, hogy az ember kézbe kap egy csirkemellet vagy egy friss karfiolt és rákeres, hogy mit tud belőle összehozni. Időnk van, rohanni nem kell, lehet több órán keresztül recepteket böngészni, fórumokon beszélgetni, videókból tanulni. A probléma inkább abból van, ha nem találjuk meg otthon vagy a boltban azt az alapanyagot, amiből el szeretnénk készíteni az ebédet.

Mi van akkor, ha nincs hús, ha nincs kenyér, ha nincs tojás?

Nyugi! Sokkal több mindent el lehet készíteni házilag, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, és sokféle módon helyettesíthető egy-egy alapanyag. Legyünk kíváncsiak, kreatívak és befogadóak, és leljük örömünket akkor is a főzésben, ha rákényszerülünk egy kis trükközésre!

Mi tegyek, ha nincs otthon friss pékáru?

Itt az ideje a kifli/zsemle/kenyérsütésnek. Higgyétek el, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik. Nem kell elsőre tökéletes kérgű, habkönnyű fehér kenyeret sütni. Egy frissen sült lepény vagy bodag is megteszi. Könnyen el is készíthető, így már ezért sem kell minden nap a boltba rohangálni. Ha pedig boltba mentek, keressétek a tartós verziókat. Vagy Pászkát, krékert, abonettet, és tárazzatok be ezekből. Ha van rá lehetőségetek egy kenyérsütő gépre is beruházhattok. Nem csak a kranténos időkben lesz hű társatok.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss hús?

Úgy tűnik, hogy a friss hús elsőként válik majd luxuscikké. Érdemes tehát az agyunkat átállítani a húsmentes alternatívákra, a húspótlókra. A gomba és tojáspörkölt után jöhet a babfasírt vagy a tofu és a szója. A vegán fórumokon sok tippet és trükköt találhattok. Nem kell lemondani a magyaros ízekről akkor sem, ha nincs otthon sertés. A csicseri és zöldborsópörkölt is fantasztikus találmány. Legyetek nyitottak! Ha mégis valami húsfélére vágytok, a konzerv halakkal érdemes barátkozni.

Mi tegyek, ha nincs otthon tojás?

Ha rántottát ennél tojás nélkül, a csicserilisztes verzióra keress rá. Ha pedig süteményben helyettesítenéd ezt az alapanyagot, sokféle alternatív megoldás akad. Több éve sütök-sőzök tojásmentes ételeket is. Remek süteményeket lehet készíteni nélküle. Ez is csak nyitottság kérdése! A legegyszerűbb megoldás egy fél banán, egy fél avokádó vagy némi alma lehet, de ez csak pár tipp a sok közül.

Mi tegyek, ha nincs otthon tejtermék?

A tejtermékek nagy része is a romlandó élelmiszerek közé tartozik, így ezek közül sem akad mindig kéznél elegendő. Szerezzetek be tejport. Az utolsó mentsvár lehet. Ha nincs állati tej, nézzetek körül a növényi alternatívák között. Tejföl helyett tartós tejszínnel is lehet főzni, a gyorsan romló trappista helyett pedig jó lehet egy doboz reszelt parmezán, amiből kevesebb is elég a tésztára, és tovább el is áll. A bevállalósabbak kereshetik a bioboltokban a sörélesztőpehely nevű terméket is. A sajtot lehet azzal is pótolni végső esetben.

Mi tegyek, ha nincs otthon krumpli?

Sokan ragaszkodnak a krumplihoz köret gyanánt, így mindenképpen ki akartam térni arra, hogy ezekben az időkben érdemes új köretekkel is ismerkedni. Mondjuk, ha krumplipürét enne az ember burgonyapehely formában még a tartós élelmiszerek között is találkozhat vele. Aztán persze ott a rizs, de ez túl unalmas lehet egy idő után, így én azt mondom, hogy kell egy próbát tenni a kölessel, a bulgurral vagy mondjuk a quinoaval is.

Mi tegyek, ha nincs otthon hagyma?

A hagyma és fokhagyma is ráromolhat az emberre, és hagyma nélkül főzni elég szomorú helyzet. Nálam mindig van itthon fokhagymakrém és fokhagymapor is. Nem olyan, mintha az ember egy fél vöröshagymát pirítana a pörkölt alá, de jobb mint a semmi.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss zöldség, gyümölcs?

Gondolni se jó arra, hogy mi lesz, ha elfogy az utolsó banán és paradicsom... a friss gyümölcsöt és zöldséget semmi sem pótolja igazán. Vegyünk fagyasztottakat, konzerveket, aszalt verziókat, és sok savanyút is fogyasszunk, ha nincs másra lehetőség. És ha tényleg kevés friss zöldség vagy gyümölcs jut a szervezetünkbe, a vitamin szedése is kötelező!

Mi tegyek, ha nincs otthon olaj?

Bizonyos ételeket egy jó serpenyőben zsiradék nélkül is vígan el tudsz készíteni. Vagy süss sütőben! Az is sokkal kevesebb zsiradékot igénylő művelet. Ha pedig hirtelen nem találsz olajat egy boltban, keresd a kókuszzsírt. Egészségesebb is, és többször fel lehet használni anélkül, hogy megégne.

Mi tegyek, ha nincs otthon liszt?

Ahogy látom, a sima liszteket félőrült módjára cipelték haza az emberek, de ha te pont az vagy, akinek nem jutott, akkor se ess kétségben. Keress alternatív liszteket! A gluténmentesen étkezőktől például sokat lehet tanulni. Ők vígan elvannak búzaliszt nélkül. A különböző gabona és maglisztekből is lehet finomakat sütni, és csak hogy ne említsek túl extra példát, a boltok polcain még mindig van zab. Ha zablisztet veszel, máris egészségesebben sütögethetsz, de ha csak egész szemű zabot találsz, egy kávédarálóval lisztesítheted is.

Mi tegyek, ha nincs otthon cukor?

Sokat fogunk most otthon, egyhelyben ülni, így nem is biztos, hogy a kristálycukor a legnagyobb barátunk. Vegyél inkább cukorpótlókat: xilit, eritrit, folyékony édesítőt steviával. Sok-sok alternatíva van, amit még nem fosztottak ki. Legyen valami jó is a karanténban: Hagyd el a cukrot!

Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - Tiny Wasteland - szmo.hu