Máris felpezsdítette a várost az új Grand Hotel Esztergom

A Grand Hotel Esztergom elkészülésével és a szemközti Hotel Portobello felújításával 12 milliárd forintos szállodafejlesztés valósult meg,

amely 150 új munkahelyet teremtett – mondta a létesítmény befektetője, Hernádi Zsolt a Grand Hotel Esztergom sajtóbemutatóján. A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: a Grand Hotel létrehozása 9,2 milliárd forintba került, ehhez 3,2 milliárd forint támogatást biztosított a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A júliusban megnyílt négy csillag superior hotelben 149 szoba található, a Hotel Portobellóban 90 szoba van, a két helyszínen évente 125 ezer vendégéjszakával számolnak. A létesítményt két év alatt építették fel Esztergom belvárosában egy több mint tíz évig betonvázként álló, félbemaradt szálloda helyén – ismertette a városban lakó Hernádi Zsolt, akit több éve Esztergom díszpolgári címével tüntettek ki. A MOL-vezér egyébként a szállodát, mint a kutyabarát hotelt mutatta be azzal a gesztussal, hogy saját kutyájával érkezett a sajtótájékoztatóra. Mint kiemelte, esztergomiként egyébként is kötelességének érezte, hogy visszaadjon valamit annak a közösségnek, ahol él, ahová kötődik, Úgy véli, a szálloda megnyitásával egyrészt megélénkül a város turizmusa, másrészt eltűnik végre az a „tájseb” (egy korábbi, félbehagyott beruházás), ami 10 évig éktelenkedett a bazilika szomszédságában. A Grand Hotel Esztergom megépítésével 100 új munkahely jött létre. Ez a Kisfaludy Program egyik első olyan szállodája, amely a válság idején készült el, és a vendégek már birtokba is vehették.

Könnyid László, az MTÜ általános vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a turizmus jó nyarat zárt, júniusban 66, júliusban 22, augusztusban pedig 16 százalékkal haladta meg a vendégéjszakák száma az előző év hasonló időszakáét, s az őszi előrejelzések is optimisták. Tájékoztatása szerint a nyáron a korábbi időszaknál 60 százalékkal több vendég érkezett Esztergomba, 87 százalékuk belföldi volt. A foglalások 71 százalékát szállodában, 13 százalékát panzióban töltötték el.
A vezérigazgató-helyettes elmondta, céljuk, hogy a turizmus újra a gazdaság egyik húzóágazata legyen, hiszen az ágazat a tavalyi első két hónapban a GDP 13 százalékát biztosította. A 2019-es „bezzeg év” számainak visszatérését 2022-re prognosztizálják.

Flesch Tamás, a szállodát üzemeltető Continental Group ügyvezetője elmondta, a két szálloda piacra lépésével egy hiánypótló kínálat jelent meg. „Meggyőződésem, hogy a Grand Hotel Esztergom festői környezetével, csodálatos panorámájával, és nem utolsósorban kiváló szolgáltatásaival turisztikailag magasabb szintre emeli Esztergomot. Nagyon kevés az olyan vidéki szálloda, amely kiváló adottságokkal rendelkezik mind a konferencia- és üzleti, mind pedig a szabadidős-családi turizmus terén. Ez a szálloda ilyen, és már most látszik, hogy pezsgést hoz a városba” – emelte ki Flesch Tamás.

A tájékoztató végén a sajtó munkatársait körbekísérték a szálloda elegáns tereiben, valamint ízelítőt is kaptak a hotel gasztronómiai kínálatából. A négycsillagos szálloda 131 igényesen berendezett szobát és 18 tágas luxuslakosztályt kínál 4 szinten, melyekből panoráma nyílik az esztergomi bazilikára és a pilisi erdőre. A hotel kivételes konferencia- és rendezvénykapacitással is bír. Csaknem 400 négyzetméteres rendezvénytermével, 350 négyzetméteres, természetes fényű, kör alakú előadójával és öt panorámás tárgyalótermével a legkülönbözőbb rendezvényigények kielégítésére alkalmas. Emellett 700 négyzetméteres grandiózus rekreációs tér (kicsiknek, nagyoknak, családoknak és csapatoknak egyaránt kiváló élménybirodalom), panorámás, tetőtéri spa részleg, 220 fős étterem és 70 fős grillterasz várja mindazokat, akik szeretnék megismerni Esztergom kivételes történelmi és kulturális értékeit, vagy az aktív turizmusnak szeretnének hódolni a Pilis lábánál.

Forrás: turizmus.com/MTI